måndag 29 april 2024

inloggad som

Tungt för Skånes nyföretagande

Det går inte alls bra för Skåne när det gäller nyföretagande. Det visar en sammanställning av Sveriges län under första kvartalet. Så här klarade sig Skåne jämfört med de andra länen.

Medan Stockholms län och Västra Götaland, det vill säga Göteborgsregionen, minskade sitt nyföretagande med 7 procent under det första kvartalet gick det dubbelt så dåligt i Skåne med minus 15 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Det är dessutom sämre är rikssnittet som var minus 9 procent.

Detta framgår av statistik från Bolagsverket som IT-företaget Visma har sammanställt.

Visma uppger att nyföretagandet rasade med hela 15 procent i Sverige i fjol medan det under början av 2024 syntes en positiv trend med en nedgång på bara 4 procent.

Men nu störtdyker nyföretagandet igen. I mars föll nyföretagandet i riket med hela 20 procent jämfört med samma månad i fjol.

– Den plötsliga nedgången i mars är överraskande. Jag trodde att trenden var bruten och att vi skulle få se ett pluskvartal. Det här stämmer inte med skolboken där förväntningar om lägre ränta och en mjuklandning av ekonomin borde stimulera nyföretagandet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma.

Några bättre förklaringar än att det allmänna omvärldsläget fortfarande gör att folk avvaktar med att starta företag får vi inte. Inte heller varför det gått sämre i Skåne än i de andra storstadsregionerna.

Jan-Erik Bengtsson är verksamhetsledare för organisationen Tillväxt Malmö, som har till uppdrag att stimulera nyföretagande. Han ser också med förvåning på statistiken.

– Vår uppgift är att motverka utanförskap genom att hjälpa personer att starta eget och även hjälpa dem som kommit en bit att hitta finansiärer. Men jag måste säga att det rullar på fint. Man ska ta statistik med en nypa salt, säger han.

Gunnar Wrede

Det går inte alls bra för Skåne när det gäller nyföretagande. Det visar en sammanställning av Sveriges län under första kvartalet. Såhär klarade sig Skåne jämfört med de andra länen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.