fredag 24 maj 2024

inloggad som

Tungt för Skånes nyföretagande

Det går inte alls bra för Skåne när det gäller nyföretagande. Det visar en sammanställning av Sveriges län under första kvartalet. Så här klarade sig Skåne jämfört med de andra länen.

Medan Stockholms län och Västra Götaland, det vill säga Göteborgsregionen, minskade sitt nyföretagande med 7 procent under det första kvartalet gick det dubbelt så dåligt i Skåne med minus 15 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Det är dessutom sämre är rikssnittet som var minus 9 procent.

Detta framgår av statistik från Bolagsverket som IT-företaget Visma har sammanställt.

Visma uppger att nyföretagandet rasade med hela 15 procent i Sverige i fjol medan det under början av 2024 syntes en positiv trend med en nedgång på bara 4 procent.

Men nu störtdyker nyföretagandet igen. I mars föll nyföretagandet i riket med hela 20 procent jämfört med samma månad i fjol.

– Den plötsliga nedgången i mars är överraskande. Jag trodde att trenden var bruten och att vi skulle få se ett pluskvartal. Det här stämmer inte med skolboken där förväntningar om lägre ränta och en mjuklandning av ekonomin borde stimulera nyföretagandet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma.

Några bättre förklaringar än att det allmänna omvärldsläget fortfarande gör att folk avvaktar med att starta företag får vi inte. Inte heller varför det gått sämre i Skåne än i de andra storstadsregionerna.

Jan-Erik Bengtsson är verksamhetsledare för organisationen Tillväxt Malmö, som har till uppdrag att stimulera nyföretagande. Han ser också med förvåning på statistiken.

– Vår uppgift är att motverka utanförskap genom att hjälpa personer att starta eget och även hjälpa dem som kommit en bit att hitta finansiärer. Men jag måste säga att det rullar på fint. Man ska ta statistik med en nypa salt, säger han.

Gunnar Wrede

Det går inte alls bra för Skåne när det gäller nyföretagande. Det visar en sammanställning av Sveriges län under första kvartalet. Såhär klarade sig Skåne jämfört med de andra länen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • De tar bank-ID ut i världen

    Skaparna av vårt svenska bank-ID vill föra ut lösningen globalt. Malmöbolaget Covr Security lanserar nu sitt ID-system i Bangkok Bank i Thailand. Men vägen dit har varit lång och bolagets omsättning är fortfarande blygsam.

  • Sportbetting blev träpaneler

    Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

  • Freedrum ur takt igen

    Malmöbolaget Freedrum Studios har fått en ansökan om företagsrekonstruktion godkänd i tingsrätten. Det är inte första gången bolaget är i ekonomisk knipa.