torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Han varnar för danska modellen

Den låga kronkursen har spätt på inflationen mer än väntat. Men den danska modellen med bibehållen krona med fast växelkurs är inte en väg för Sverige. Det säger Riksbankschef Erik Thedéen som var på besök i Malmö på måndagen.

Kronans färd söderut har gjort importerade varor dyrare och det har slagit igenom mer på inflationen än vad Riksbanken tidigare trott. Nu är kronan undervärderad, anser Erik Thedéen. Men någon dansk modell bör vi inte införa, tycker han.

– För Sveriges del handlar valet om att byta valuta till euro eller inte och det är ett politiskt beslut. Jag skulle avråda från den danska modellen med bibehållen krona som har fast växelkurs mot euron. Vår historia med fast växelkurs gick ju inte så bra, säger Erik Thedéen till Rapidus.

Han avböjer dock att ha en åsikt i eurofrågan, trots att hans företrädare Stefan Ingves gått ut med att han är euroförespråkare.

– Om frågan kommer så långt att den utreds kommer Riksbanken att göra en bedömning, men där är vi inte idag, säger Erik Thedéen.

Riksbankschefen var inbjuden till Malmö av Nordea för att hålla ett penningpolitiskt anförande och intervjuades av bankens makroekonomiska expert Annika Winsth.

Annika Winsth gjorde sitt bästa för att pressa Erik Thedéen på nyheter kring räntan, men med föga framgång: Riksbanken står fast vid att det är sannolikt med tre räntesänkningar i år med start i maj eller juni.

Vissa bedömare anser att Riksbanken i själva verket bara följer efter USA:s Federal Reserve och europeiska ECB med sina räntebeslut.

– Under perioden med räntehöjningar blev höjningarna i hög grad synkroniserade internationellt, men det betyder inte att kommande sänkningar måste vara synkroniserade med andra länder, sa Erik Thedéen hemlighetsfullt.

Han uttryckte bekymmer för fastighets- och bostadsmarknaden som han anser är allt för räntekänslig. Han tyckte också att byggherrar och fastighetsbolag måste ta en diskussion om belåning, utbud och efterfrågan.

– Om inte bostadsinvesteringarna hade tvärbromsat på grund av ränteläget hade BNP varit en hel procentenhet högre i dag. Branschen måste diskutera hur den ska agera så att den inte utsätter hela ekonomin för fara, sa Erik Thedéen.

Frågan var räntan kommer att landa blev så klart obesvarad. Kronkursen, arbetsmarknaden och konjunkturen är riskfaktorer som bedöms löpande. Annika Winsth gjorde dock ett tappert försök och efterlyste ett svar på frågan om vad Riksbanken anser vara en konjunkturneutral ränta:

– En fågel viskade i mitt öra att du har sagt mellan 2 och 2,5 procent, sa hon.

– I så fall sa jag det i förbigående, sa Erik Thedéen som officiellt håller ett större, och till intet förpliktigande, spann på 2-4 procent som en neutral ränta, som alltså varken stimulerar eller stramar åt ekonomin.

Gunnar Wrede

Den låga kronkursen har spätt på inflationen mer än väntat. Men den danska modellen med bibehållen krona med fast växelkurs är inte en väg för Sverige. Det säger Riksbankschef Erik Thedéen som var på besök i Malmö på måndagen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.