fredag 10 maj 2024

inloggad som

14 aktörer med i fritt patientutbyte över Sundet

Folkemødet på Bornholm gick av stapeln i helgen. Denna danska motsvarighet till politikerveckan i Almedalen, bjöd på flera Öresundsnyheter. En av de mest förbisedda är att det nu för första gången undertecknats ett avtal om fri rörlighet för patienter mellan Region Skåne och Region Hovedstaden.

Det sker inom området fertilitetsbehandlingar, och genom det EU-stödda Interreg-projektet ReproHigh, med en budget på nästan fyra miljoner euro. Projektet har involverat 14 aktörer, bland annat Ferring i Örestad, Lunds universitet, Skånes Universitetssjukhus och Rigshospitalet i Köpenhamn.

Jens Sønksen från Herlev Hospital och Aleksander Giwercman från Universitetssjukhuset i Malmö är idémakare: De vill förena de skarpaste forskarna kring Öresund så att man använder den bästa kompetensen från varje sida. Initiativet ska komma näringslivet till gagn genom att det nu öppnas ett patientflöde över Sundet.

Förhoppningen är att stärka regionens konkurrenskraft inom reproduktionsmedicin, vilket ska bidra till ekonomisk tillväxt.

— Öresundsregionens kunskap inom reproduktion har av Boston Consulting Group pekats ut som ett av världens tre starkaste kluster inom området. Fertilitetsbehandlingar är ofta förbundna med medicinbehandlingar och vi har därför haft ett förmöte med 14 verksamheter för att etablera samarbete mellan universitet och företag så att de också kan nyttja den nya fria patientrörligheten över Sundet, säger Jens Sønksen.

— Jag tar själv emot mina första svenska patienter här i Danmark den 24 juni. Det är en signal till det fria mobilitetsdirektivet för patienter som just införts i EU men ännu inte implementerats. Jag ser det som en möjlighet för många andra patientgrupper över Öresund, men vi är de första och kan stå som förebild.

En debatt på Folkemødet öppnade också för att projektet ska kunna köras vidare när EU-stödet tar slut nästa år.

— Möjligheterna över Öresund ska inte gå till spillo längre fram, säger Jens Sønksen.

Folkemødet hade fler Öresundsteman i år, bland annat förutsättningarna för tillväxt för innovationsentreprenörer inom livsmedel, genom det så kallade Foodbest-initiativet. Vidare talade danska klimat- och energiministern Martin Lidegaard och EU:s klimatkommissionär Connie Hedegaard om elbilar. Och Öresundskomitéen förstärkte sin insats på Bornholm med bland annat seminarium om gränshinder och infrastruktur. Dessutom hölls en diskussion om cancerterapi på tvärs över Sundet.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Folkemødet på Bornholm gick av stapeln i helgen. Denna danska motsvarighet till politikerveckan i Almedalen, bjöd på flera Öresundsnyheter. En […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen