lördag 27 april 2024

inloggad som

Danskt miljökluster öppnar för Öresundssamarbete

Nätverks- och projektorganisationen Copenhagen Cleantech Cluster (CCC) går nu på allvar igång som medlemsfinansierad organisation. Det ger för första gången möjlighet att ta in även svenska medlemmar. Hittills har EU:s strukturfonder och offentligt kapital från de två regionerna på Själland stått för lejonparten av finansieringen.

Ändringen betyder helt nya möjligheter över Öresund.

— När vi blir medlemsbaserade öppar vi också för medlemmar från andra sidan Sundet. Och om det uppstår möjligheter för samarbete, kanske med EU-stöd, kommer det vara naturligt att gå ihop med partners i Skåne, säger Brian Valbjørn Sørensen som den 18 februari blev sekretariatschef för organisationens för tillfället fyra medarbetare.

CCC bildades 2009 som ett EU-finansierat projekt med målet att ta en ledande roll inom miljöteknik och locka spjutspetsföretag till regionen. Men EU-pengarna tar slut i år, och nu blir CCC en medlemsförening istället.

Organisationen har redan ett visst Öresundsfokus.

— Vi sitter på Nørregade i Köpenhamn, precis bredvid Øresundskomiteen, och är med som partner i ett av deras interreg-projekt, Øresund Smart City Hub, säger Brian Valbjørn Sørensen.

Projektet går ut på att lösa klimat- energi- och infrastrukturproblem via analys av stora datamängder. Brian Valbjørn Sørensen kan också föreställa sig ett bredare samarbete med exempelvis Sustainable Business Hub i Skåne, som är ett nätverk för att hjälpa företag på miljö- och energiområdet.

Bakom Copenhagen Cleantech Cluster står en styrelse med tidigare Dong Energy-direktören Anders Eldrup som ordförande. Bland grundarna märks organisationer som Dong Energy, Siemens, Rambøll, Region Hovedstaden, Region Sjælland, Dansk Industri, Danmarks Tekniske Universitet och Copenhagen Capacity.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Nätverks- och projektorganisationen Copenhagen Cleantech Cluster (CCC) går nu på allvar igång som medlemsfinansierad organisation. Det ger för första gången […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.