torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Framtidens näringslivsstjärnor på Roskildefestivalen

DTU – Danmarks tekniske universitet – har i ett samarbete med Roskildefestivalen firat jubileum för det 150:e studentprojektet som visat upp startup-kulturen på DTU. En kultur som redan gjort DTU till dansk mästare i avknoppningar från universitet. Forskare och studenter på DTU startade 87 företag under 2018, det största antalet på DTU på ett enda år. 2017 startades 60 företag.

På årets Roskildefestival med 130.000 besökare, inför att musikprogrammet startade i går, har nu 150 innovationsprojekt visats upp, projekt som startats under det senaste halvdussinet festivaler. 700 studenter har nu deltagit. Fem framgångsrika verksamheter har sprungit ur samarbetet mellan DTU och Roskildefestivalen.

Bland annat har Volt lanserat uppladdning av smartphones i ett IT-system och företaget har nu ett femtiotal europeiska festivalet som kunder. Dessutom har Dropbox sålt vidare sin återvinningsbara och hopfällbara avfallsspann till konferenser och festivaler över hella nora Europa efter att ha startat i Roskilde. Andra startups som fått framgång på grund av samarbetet mellan DTU och Roskildefestivalen är Allumen, PeeFence och Cutlab.

– Vi följer upp att studentprojekten kan fungera som företag och använder Roskildefestivalen som laboratorium. Det arbetet har intensifierats, berättar DTU:s dekanus Lars D Christoffersen för Rapidus efter en rundvisning bland de 22 nya DTU-projekten på årets Roskildefestival.

– Studenterna får nu också poäng för projekten på Roskildefestivalen. Men vi säger också till dem att om företagen ska bli framgångsrika så måste de gå ”all in”. Det är svårt att kombinera med studier. Kanske lyckas studenterna först senare, men projekten på Roskildefestivalen ger många lust att gå vidare och starta eget, säger Lars D Christoffersen.

Alla DTU-studenter som Rapidus pratade med såg möjligheter att starta företag och massproducera sina produkter. Bland årets projekt kan nämnas:

Ett mobilt, hopfällbart vindkraftverk på 15 kilo, som kan ladda mobiler, bilbatterier, datorer eller vara en ljuskälla. Förutom på festivalet kan vindkraftverket användas i flyktingläger.

Ett spel med snabbt skiftande ljusplattor, som tillsammans med ett alkotest kan mäta reaktionstiden. Kanske säljbart till barerna utanför festivalerna?

Att använda elbilars batterier till att lagra överbliven grön el.

Och slutligen en paviljong byggd av gigantiska förstärkta papprör med inspiration från rören i hushållspappersrullar. Dessa rör är 4-5 meter långa, väger ingenting, är återvinningsbara, lätta att sätta ihop och vattentåliga. Förutom till paviljongen kan rören användas till att sätta upp tillfälliga byggnader på festivaler, andra evenemang och i flyktingläget.

DTU-projekten på Roskildefestivalen har för det mesta en hållbarhetsaspekt som kan lösa festivalens problem och som har en vidare användning, som kan skapa nya företag. Strax före årets festival skrev välgörenhetsorganisationen Dacaars generalsekreterare Klaus Løkkegaard, som arbetar för flyktingar i Afghanistan, på ett avtal med DTU och Roskildefestivalen.

– Avtalet betyder att vi ska testa nya former av vattenrening på nästa års Roskilefestival och använda drönarteknik för att hitta rent vatten. Luckas vi så kan det användas i projekt i Afghanistan. Och det kan förmodligen skapa nya företag samtidigt, säger Klaus Løkkegaard.

Keld Broksø

DTU – Danmarks tekniske universitet – har i ett samarbete med Roskildefestivalen firat jubileum för det 150:e studentprojektet som visat […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.