torsdag 29 februari 2024

inloggad som

“Holmene borde glädja Sydsverige”

|  , ,
|  

”Den bästa näringslivsnyheten för huvudstadsregionen på många år.” Så beskrevs nyheten i mellandagarna om att företagsområdet Holmene ska byggas ut till 2,4 miljoner kvadratmeter med tusentals arbetsplatser på konstgjorda öar fyra mil från Öresundsbron. Mannen bakom citatet är Poul Skadhede, administrativ direktör för konsultjätten Valcon och chef för arbetsgivarorganisationen Dansk Industi i region Hovedstaden. Rapidus tog ett snack med honom om vad vi kan vänta oss av det enorma projektet att bygga norra Europas största företagspark.

Du har sagt att på Holmene kan verksamheter med skorstenar, tung trafik, dålig lukt och smutsig produktion finnas utan att störa omgivningarna. Hur går det ihop med Köpenhamns och huvudstadsområdets planer på att bli en grön förebild som region?

– En verksamhet behöver inte vara miljöfarlig för att den ibland luktar illa, för oväsen eller har tunga transporter. Men den är inte rolig att ha som granne. Därför passar Holmene bra för industriföretag. Dessutom tänker sig Hvidovre kommun, där Holmene ligger, på kretsloppet i visionerna för området. Den ena verksamhetens skräp kan vara guld värt för grannens produktion.

Du har också sagt att Holmene skapar ett företagsområde som alla sorters verksamhet från Danmark och utlandet vill investera i. Vad krävs för att Holmene ska kunna integreras med Sydsverige och med norra Tyskland när Fehmarn Bält-tunneln har byggts?

– Infrastrukturen måste finnas på plats. Integrationen kommer när medarbetare, kunder, samarbetspartner och verksamheter kommer från annat är närområdet. Motorvägen ska byggas ut och det behövs bättre kollektivtrafik med tillgång till tåg, snabbspår och tunnelbanan.

Ska Sydsveriges näringsliv också glädjas över Holmene, eller bliver området en konkurrent till deras egna företagsområden?

– Sydsverige ska vara jätteglatt! Ju fler samarbetspartners, underleverantörer och så vidare som finns i närområdet, desto bättre. Dessutom bliver det lättare att rekrytera utländska medarbeteare till sydsvenska företag om de medarbetarna vet att det finns många andra möjligheter i närheten också. Det gör att de anställda blir mindre låsta och det är viktigt.

I morgon publicerar Rapidus en analys om vad Holmene betyder för näringslivet och hela Öresundsregionen.

Keld Broksø

”Den bästa näringslivsnyheten för huvudstadsregionen på många år.” Så beskrevs nyheten i mellandagarna om att företagsområdet Holmene ska byggas ut […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.