torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Han lockar pengar till Öresunds life science

Medicon Valley Alliance vd Petter Hartman är glad över den nya dansk-svenska satsningen som formaliserar ett lösare samarbete och öppnar för helt nya sätt att arbeta tillsammans över sundet i framtiden. Det handlar om att locka investeringar till life science, som Rapidus tidigare rapporterat om.

Det nya dansk-svenska samarbetet i Greater Copenhagens regi öppnar dörren för att stärka forskningen kring mikrobiom, kroppens mikroorganismer. För första gången kan man nu göra en särskild satsning i form av ett konsortium med både organisationer och politiker i Greater Copenhagen Committee. Projektteamet finns i organisationerna Medicon Valley Alliance, Copenhagen Capacity och Invest in Skåne. Satsningen på 18 miljoner danska kronor har hittills fått ett tillskott på 9 miljoner kronor från EU:s program för regionala samarbeten. EU:s ekonomiska bidrag kan utveckla ny banbrytande forskning om kroppens mikroorganismer.

Varför har ni gått samman i ett nytt konsortium, Petter Hartman?

– För oss på MVA är det viktigt att arbeta tillsammans med medlemmarna för att stärka forskning och utveckling i regionen. Detta är ett bra exempel på hur vi samlar våra krafter i Greater Copenhagen för att öka intresset för att investera i life science.

Greater Copenhagen är väl inte med i MVA?

– Nej, men Invest in Skåne och Copenhagen Capacity är medlemmar, liksom Region Skåne och Hovedstaden.

Hur kommer då Greater Copenhagen in i bilden?

– Vi har politisk enighet i Region Skåne och Region Hovedstaden om at samla medel till projektet som marknadsför regionens life science. MVA, Invest in Skåne och Copenhagen Capacity fick i uppdrag att skapa ett projektkonsortium för att driva det. Greater Copenhagen är med som en pengakassa och beställare i detta.

Är det första gången som ett projekt sätts ihop på det sättet?

–Ja, vi har tidigare arbetat med Copenhagen Capacity och med Invest in Skåne, men det är första gången som vi formaliserat det i ett projektarbete.

Kan samarbetsmodellen användas i andra projekt i framtiden? Ni är väl starkare tillsammans?

– Det stämmer, och det är viktigt att fortsätta. MVA, Copenhagen Capacity och Invest in Skåne är alla tre organisationer som verkställer politiska visioner som Greater Copenhagen har. Det är viktigt att vi lyfter samarbetet från att vara ad hoc som tidigare till att formalisera det och hitta olika roller för våra organisationer. Vi har jobbat på det i ett par år och nu får vi möjligheten att under tre år finslipa och formalisera samarbetet. Det skickar en politisk signal i Greater Copenhagen, att vi på det här sättet ska samarbeta för att kraftsamla. Vi ska göra det avtryck som politikerna vill att Greater Copenhagen-samarbetet ska göra.

Kan du redan se nya projekt för den här typen av samarbete?

– Ja, när det handlar om att locka investeringar. Vi har redan en tradition av att samarbeta om klinisk forskning, som ReproUnion om fertilitet. Där samarbetar de tre regionerna, MVA, näringslivet och universiteten. Med klinisk forskning har vi alltså goda erfarenheter och nu provar vi det för att få investeringar.

Vet du vad nästa samarbetsprojekt kan bli?

– Nu ska projektorganisationen få sätta sig lite. Under tiden gör vi flera kliniska forskningsinsatser tillsammans för att berätta för resten av världen hur duktiga vi är. Nästa steg för klinisk forskning kan vara en Öresundssatsning på diabetes. När den finns på plats kan vi göra en ny investeringsinsats med Copenhagen Capacity och Invest in Skåne.

Hur ska era nätverk för de närmaste åren skapas?

– Vi har tematiserade nätverk inom onkologi, medicinteknik, forskning och utveckling och nu ett mikrobiomnätverk. De är trappsteg för att marknadsföra projekt med Copnehagen Capacity och Invest in Skåne. Man kan tänka sig andra spännande områden i framtiden som diabetes med fokus på investeringar, ungefär som vi gör med mikrobiom nu.

Finns det med företag i mikrobiomprojektet?

– Det finns företag i nätverket som visat intresse för att delta, men formellt har MVA, Copenhagen Capacity och Invest in Skåne pengar till projektet. Men poängen är att vi har tillgång till företag i nätverket. Dem ska vi aktivera i framtiden.

Mikrobiom är ett av de mest lovande nya forskningsområdena inom life science, med potential att revolutionera behandlingen av till exempel vissa cancerformer, diabetes och ledgångsreumatism. Bara i Danmark omsatte life science-branschen över 211 miljarder danska kronor under 2016, med den starkaste koncentrationen i Hovedstaden.

Keld Broksø

Medicon Valley Alliance vd Petter Hartman är glad över den nya dansk-svenska satsningen som formaliserar ett lösare samarbete och öppnar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.