fredag 3 maj 2024

inloggad som

Prisbelönt bakteriesensor når handeln nästa år

Tidigare under 2018 fick hon Lundbeckfondens talangpris för unga forskare. Hennes avhandling blev årets teknologiska doktorsavhandling på Danmarks tekniske universitet, DTU. Och 2019 blir hennes uppfinning kommersiell när den börjar säljas i hela Skandinavien via det egna företaget PreDiagnose. Det berättar den 27-åriga nanofysikern och molekylärbiologen Fatima Al-Zahraa Al Atraktchi för Rapidus.

Fatima Al-Zahraa Al Atraktchi har unvecklat en nanosensor som snabbt upptäcker bakterier. Den ger svar på 30 sekunder i stället för på två till tre dagar, som vid en vanlig bakterieodling. I den nya prototypen kan man dessutom se resultatet i mobilen. Det sparar värdefull tid när en person fått en allvarlig bakterieinfektion. Enkelt uttryckt berättar sensorn att det finns en bakterieinfektion innan den bryter ut på allvar via nano- och mikroteknologi.

– Under 2019 kommer prototypen att nå handeln, först i Skandinavien. Sedan har vi knutit kontakter i Storbritannien, Brasilien och Australien, berättar Fatima Al-Zahraa Al Atraktchi.

– Vi har fått den första finansieringen på en halv miljon danska kronor från Innovationsfonden, så vi kunde utveckla prototypen. För de pengarna har vi anställt två personer till att göra projektet mer industriorienterat och funktionellt. Vi har utvecklat metoder som gör det jag tog fram under min forskning på DTU enklare, säger Fatima Al-Zahraa Al Atraktchi.

Sensorn kan vara till särskild nytta för patienter med cancer, AIDS och cystisk fibros, eftersom bakterieinfektionen är en av de största orsakerna till dödsfall under vården.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Tidigare under 2018 fick hon Lundbeckfondens talangpris för unga forskare. Hennes avhandling blev årets teknologiska doktorsavhandling på Danmarks tekniske universitet, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så väcker du journalistens intresse

    Överraskning, känslor och pengar. Det är ingredienser till en artikel som väcker alla Rapidusläsares intresse. Så här gör du för att komma i tidningen.

  • Oatly bantar sig i form

    Oatly Group visar en liten försäljningsökning under första kvartalet, trots att efterfrågan av bolagets havrebaserade alternativ minskade med 30 procent i Kina. Huvuddelen av en minskad förlust kommer dock från minskade kostnader.

  • Ascelia rusar på fas 3-resultat

    Ascelia Pharma, med huvudkontor i Malmö, redovisar positiva resultat från en fas 3-studie med kandidaten Orviglance. Aktien rusade på beskedet.

  • Delningsekonomi i Lejonkulan

    I morgon fredag släpper vi ett nytt avsnitt av Lejonkulan. Här är frågan om det finns ekonomi i delningsekonomi.