lördag 18 maj 2024

inloggad som

Aventure backar upp Lundaforskning kring turboavlad havre

En samling med knappt 3.000 muterade havreplantor kan bli basen för framtidens funktionella livsmedel. Det hoppas i alla fall Aventure och industribolaget Swedish Oat Fiber, som är med på tåget när forskningsavknoppningen CropTailor i Lund växlar upp verksamheten.

CropTailor grundades 2007 kring en metod för att snabbare avla fram nya egenskaper hos havren utan att fastna i regelverket kring genmodifierade grödor. Genom att behandla havrekärnor med etylmetansulfat genomgår havrens DNA en serie punktmutationer där enskilda baspar i DNA-kedjan byts ut. Av runt 26 miljarder baspar muteras bara en miljon, men det räcker för att få fram plantor med exempelvis 50 procent högre proteininnehåll.

Efter att ha screenats för specifika egenskaper kan havreplantorna sedan sorteras ut och korsas vidare för att ge en stabil gröda.

— Vi når i princip samma resultat som med en direkt genmodifiering, men eftersom mutationerna sker slumpvis räknas det som vanlig förädling och de resulterande sorterna kan användas i all odling, även ekologisk, säger CropTailors vd Olof Olsson.

Han är professor i molekylärbiologi vid Kemicentrum i Lund, där labbarbetet bedrivs. Odlandet av nya frön från de framtagna plantorna sker i Skåne på sommaren och Nya Zeeland på vintern, för att vinna tid.

Olof Olsson nämner såväl köldtålig havre som havre med motståndskraft mot svampangrepp som tänkbara möjligheter. Men första praktiska tillämpningen är havre med högre halt av betaglukan, en fiber med kolesterolsänkande egenskaper som bland annat bildar råvara åt halländska Swedish Oat Fiber. Här hoppas Olof Olsson på de första intäkterna under 2015.

En handfull personer arbetar i dag i CropTailor, men för att kunna skala upp fältarbetet siktar Olof Olsson på att ta in 10-20 miljoner kronor i riskkapital under våren. Utöver forskningsanslag har utvecklingen hittills finansierats med tillskott från en rad branschaktörer. Förutom Aventure och Swedish Oat Fiber handlar det bland annat om Frebaco och Lantmännen — som även finns med i ägarskaran tillsammans med Oatlygrundaren Rickard Öste. Bland övriga ägare dominerar grundarna Olof Olsson, Anders Jonsson, Arnt-Jensen Carsten och agronomen Jan Rundqvist.

Erik Olausson

En samling med knappt 3.000 muterade havreplantor kan bli basen för framtidens funktionella livsmedel. Det hoppas i alla fall Aventure […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]