lördag 27 april 2024

inloggad som

Skarpt läge för AnoxKaldnes bioplast

|  , , ,
|  ,

Efter att i 25 år utvecklat och sålt processer för avloppsrening till kommuner och industrier tar Lundaföretaget AnoxKaldnes nästa utvecklingssteg. Bolaget står inför en kommersialisering av sin patenterade process för att utvinna bioplast ur avloppsvatten.

— Tekniken är ny på vattenreningssidan, säger grundaren Thomas Welander till Rapidus.

Han var med och startade utvecklingsbolaget Anox i mitten av åttiotalet som en avknoppning från forskning vid Lunds tekniska högskola.

Det finns liknande processer som också utnyttjar naturliga bakterier för att göra biopolymerer, men som använder speciellt uppbyggda anläggningar och näringslösningar baserade på odlade grödor. Fördelarna med AnoxKaldnes teknik är att bakterierna utnyttjar föroreningarna som finns i avloppsströmmar ut från exempelvis massafabriker, samtidigt som vattnet renas.

Under processen omvandlar bakterierna materialet till bland annat biopolymerer som de lagrar som energireserv.
Bakterieslammet som bildas består till mer än hälften av biopolymeren. Beroende på bearbetning kan den användas till allt från plastpåsar till plastburkar och blir även biologiskt nedbrytbar.

Efter två års pilotkörningar i Eslöv och Bryssel på industriellt och kommunalt avlopp siktar AnoxKaldnes nu på att få igång produktion i kommersiell skala. Thomas Welander tror att en produktionsanläggning är i drift någon gång under 2014-2015 men kan inte berätta vilka kunder och samarbetspartner som är aktuella.

— Vi samtalar bland annat med flera olika industrier. Optimalt skulle vi arbeta med en partner där lämpligt avloppsvatten kan kombineras med lämplig tillverkning, exempelvis en massaindustri som gör förpackningsmaterial där plasten kan användas, säger han.

AnoxKaldnes har sålt processer inom avloppsrening med egna tekniker i flera år, och gick 2002 ihop med norska Kaldnes. 2007 köptes bolaget av franska industrikonglomeratet Veolia. Lundaenheten har sedan dess fått en allt större roll som utvecklingscenter och står för mycket av processdesignen åt koncernens andra vattenreningsbolag. I Lund har antalet anställda ökat till 48 personer, och ett nytt kontorshus ska stå klart i höst.

2011 omsatte AnoxKaldnes 134 miljoner kronor, med ett resultat på nio miljoner. Vd är Jacob Bruus. Veolia Water solutions and technologies, där AnoxKaldnes ingår, hade nära 11.000 anställda i ett femtiotal länder och 2,3 miljarder euro i omsättning.

Elisabet Ottosson

Efter att i 25 år utvecklat och sålt processer för avloppsrening till kommuner och industrier tar Lundaföretaget AnoxKaldnes nästa utvecklingssteg. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.