söndag 12 maj 2024

inloggad som

Danfoss lanserar sensormaterial

Efter mer än tio års utveckling lanserar danska Danfoss Polypower plastliknande material som ändrar beteende när elektricitet tillförs. I mitten av oktober blir produkten tillgänglig på bred front.

Polypower startades som ett helägt dotterbolag till den danska jättekoncernen Danfoss 2008. Innan dess hade utvecklingen av materialet skett i moderbolaget. Danfoss har hittills skjutit till kapital längs vägen. Polypower har i dag 16 anställda.
 
Från början var tanken främst att använda materialet som artificiella muskler, men i dag har bolaget tre fokusområden: ställdon, generatorer och sensorer. Den största potentialen ser företaget i att använda materialet som sensor.

— Mitt favoritexempel är när materialet användas för att mäta hur mycket en fot rör sig inne i en sko, för det är normalt något som är rätt svårt att mäta, säger Alan Poole, som arbetar som försäljningsingenjör på Polypower.

Han säger att det finns en stor potential för materialet också utanför sportvärlden, och att det delvis är därför som företaget snart drar igång en öppen försäljning av materialet.

— Tekniken är nu mogen och vi har en stabil produkt som klarar av det som vi vill att den ska göra. Nu handlar det om att hitta lämpliga partner att skapa samarbete med, bland annat inom life science-industrin, säger vd Michael Hamann.

Polypower är ett av ett tiotal bolag, tillsammans med bland andra Bang & Olufsen samt den danska maskintillverkaren ESS Technology, som deltar i ett femårigt projekt som ska utveckla elektroaktiva polymerer. Finansiär är Højteknologifonden som satsat 49 miljoner i projektet.

Anders Frick

Efter mer än tio års utveckling lanserar danska Danfoss Polypower plastliknande material som ändrar beteende när elektricitet tillförs. I mitten […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen