fredag 26 april 2024

inloggad som

Skånsk chefstrio bygger app för ordningsamma husägare

Tre tidigare chefer inom skånska näringslivet har gått samman kring idén att digitalisera den traditionella bostadspärmen. I nybildade Malmöbolaget OurLiving har de satsat fem miljoner kronor på en app som ska tillfredsställa även den mest nitiska husägarens kontrollbehov.

I OurLivings app ska boende i lägenheter och villor kunna ladda upp allt från måttsatta ritningar och kontrakt till numret på byggfirman som gjort den senaste renoveringen. Informationen följer sedan med till nästa person när bostaden säljs eller överlåts.

– Man kan till exempel ladda upp bilder på hur rör och ledningar dras vid en renovering, eller specifikationen av vilken färg jag har på väggarna, säger Tomas Ringdahl.

Han har ett förflutet från ledande poster på Skanska och var fram till 2016 regiondirektör på Akademiska Hus i södra Sverige. OurLiving har han grundat tillsammans med Henrik Ewetz, tidigare kommunikationschef för en division inom danska industrikoncernen Danfoss, samt Jörgen Brandt som var en av grundarna till IT-bolaget Avensia i Malmö och senast vd för avknoppningen Mashie med ett 30-tal anställda.

Målgruppen är privatpersoner, som själva kan ladda ner OurLivings app och fylla den med information om såväl bostaden som dess inventarier. Men tanken är också att byggbolag ska förse ägarna till nybyggda bostäder med appen, istället för den pärm med viktiga papper om boendet som är vanlig i dag. Enligt Jörgen Brandt har OurLiving redan tecknat avtal med ett antal spelare i branschen som tillsammans färdigställer 15.000 nya bostäder om året.

I nuläget finns enbart en gratisversion av appen. I förlängningen räknar Jörgen Brandt, som är OurLivings vd, med att lansera en premiumversion åt fastighetsägare och bostadsrättsföreningar.

– Vi kommer också ha kommersiella ytor i appen som vi kan fylla med relevanta erbjudanden, säger han.

Grundartrion har hittills finansierat bolaget själva med cirka fem miljoner kronor, men har nu gett sig ut på jakt efter lika mycket till från externa investerare för att kunna lansera utomlands.

– Det finns några bolag i USA som gör liknande system, men annars har vi inte hittat några som gör det vi gör, säger Tomas Ringdahl.

Erik Olausson

Tre tidigare chefer inom skånska näringslivet har gått samman kring idén att digitalisera den traditionella bostadspärmen. I nybildade Malmöbolaget OurLiving […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.