fredag 26 april 2024

inloggad som

Boom i entreprenörstävlingar

De senaste åren har sett en kraftig ökning av antalet tävlingar i entreprenörskap i Öresundsregionen. Danska Startupbootcamp och pitchtävlingen Drakar på Ekonomihögskolan i Lund är bara två i raden av arrangemang som dykt upp på senare tid.

Listan kan göras lång:

* Mini Seedcamp, med Seedcamp i London som modell. Hölls i bland annat Helsingborg för första gången 2009.

* Uppdrag24, kördes första gången i Malmö 2006.

* Startup Weekend, hålls i Lund för första gången i år.

* Øresund Intrapreneurhip Challenge, arrangeras av Øresund Entrepreurship Academy för första gången i år. Sedan 2007 håller organisationen även i en tävling om att skriva en affärsplan på en servett.

Selma Jakupovic på Øresund Entrepreneurship Academy betonar att idéer är viktiga, men att det är ännu viktigare att det blir något av dem.

— Vinnarna i Intrapreneurship Challenge får genomföra sina idéer hos någon av våra tre samarbetspartner Trelleborg Group, Danfoss Ventures eller danska skattemyndigheten SKAT, säger hon.

Att genomförandet är det viktiga är även Erik Starck, medarrangör för Startup Weekend, inne på. Närmare 100 personer räknar arrangörerna med kommer till helgarrangemanget på Ideon Innovation i Lund i början av april.

— Startup Weekend handlar om att agera och göra verklighet av sina affärsidéer. Det viktiga är att man är villig att kavla upp ärmarna för att saker ska hända, säger han.

Charles Edquist, innovationsprofessor vid Lunds universitet, ser de många tävlingarna som en indikation på att nyföretagande fått ökad status.

— Man kan se detta som ett tecken på att innovation och entreprenörskap har fått en högre profil, säger han.

Charles Edquist menar att vinsterna i tävlingarna kan ses som såddkapital i väldigt tidiga skeden, något som det ofta är brist på. Dessutom är det i många fall inte själva prissumman som är det viktiga, utan att en jury bedömt affärsidén som intressant att arbeta vidare med.

Anders Frick

De senaste åren har sett en kraftig ökning av antalet tävlingar i entreprenörskap i Öresundsregionen. Danska Startupbootcamp och pitchtävlingen Drakar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.