onsdag 15 maj 2024

inloggad som

Avknoppningsbolag mäter blodtryck med Danfossteknik

Nybildade Roskildebolaget To-Care ska ta fram den första färdiga produkten ur industrikoncernen Danfoss mångåriga utvecklingsprojekt inom plast med halvledaregenskaper. To-Care använder plasten i en ny typ av blodtrycksmätare, som flera gånger i minuten ska mäta blodtrycket utan att det märks för patienten.

Danfoss tunna plastfilm PolyPower DEAP-film ändrar form då elektrisk spänning läggs över plasten. Omvänt ändras plastens kapacitans då den sträcks. En tunn plastremsa runt armen kan därmed ge ett mätvärde för blodtrycket.

Det är Danfoss dotterbolag Danfoss Polypower som tillsammans med medicinteknikbolaget Care2Wear och forskningsparken CAT i Roskilde står bakom satsningen på To-Care. Hittills har 1,8 miljoner danska kronor stoppats in i projektet genom CAT Innovation och CAT Seed.

Care2Wear har tidigare utvecklat en bärbar plattform som kontinuerligt mäter EKG hos patienter, samma teknik ska nu användas till blodtrycksmätaren. Metoden har flera fördelar jämfört de blodtrycksmätare som används idag, där själva mätmetoden kan påverka resultatet och innebär en ansträngning för sjuka patienter.

— Vi är fortfarande på ett proof of concept-stadium. Men Danfoss har tidigare presenterat resultat på området som ser lovande ut, säger To-Cares VD Peter Søby Nielsen.

CAT Invest och CAT Seed är i dagsläget huvudägare i To-Care. Danfoss Polypower och Care2Wear bidrar med teknik och viss arbetskraft.

Danfoss Polypower bildades som en avknoppning från industrikoncernen Danfoss för snart två år sedan, men forskningen på materialet har pågått i moderbolaget i mer än tio år.

— Det finns stor potential att använda materialet inom medicinteknik. Men det är ett område som ligger utanför Danfoss vanliga marknad och därför ser vi utlicensiering som en bra lösning, säger Danfoss Polypowers VD Michael Hamann.

Joel Lyth

Nybildade Roskildebolaget To-Care ska ta fram den första färdiga produkten ur industrikoncernen Danfoss mångåriga utvecklingsprojekt inom plast med halvledaregenskaper. To-Care […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad