söndag 28 april 2024

inloggad som

20 miljoner till dansk teknik för vågenergi

Sedan starten 2003 har bröderna Clausen, som står bakom industrijätten Danfoss, skjutit till över 200 miljoner danska kronor i miljöteknikbolaget Wave Stars teknik för vågenergi. Nu får det Köpenhamnsbaserade bolaget ytterligare 20 miljoner danska kronor, samtidigt som ett franskt samarbetsavtal öppnar upp för stororder.

Pengarna går till att vidareutveckla och uppgradera Wave Stars existerande vågenerginanläggning som ännu bara finns i en storskalig prototyp. I dagarna sprängs den loss från havsbottnen utanför Hanstholm i norra Jylland.

Wave Stars teknik bygger på att stora flottörer guppar upp och ner med vågarna. Flottörerna sitter fast på armar som i sin tur driver elgeneratorer. Anläggningen utanför Hanstholm byggs ut med fler flottörer och ett digitalt hydrauliksystem utvecklat tillsammans med Aalborg universitet. Vd Bent Kristensen räknar med att uppgraderingen ska höja anläggningens verkningsgrad från 60 till 75 procent.

— Därmed närmar vi oss något som kan konkurrera med andra förnybara energikällor, säger han.

Wave Stars vågenergianläggning är tänkt att installeras i anslutning till vindkraftparker till havs, där det redan finns ett elnät som kan hantera den genererade strömmen.

Enligt Bent Kristensen är suget stort i Frankrike, som är i färd med att montera ner sin kärnkraft och där stora tidvattenskillnader gör vågenergin intressant. Ett nytecknat franskt samarbetsavtal ska om allt går väl leda fram till en fullskaleanläggning, en order värd cirka 100 miljoner danska kronor.

Den första kommersiella anläggningen på 1 megawatts effekt förväntas gå i produktion 2014/2015 och bolaget har i dag inga egna intäkter. Senaste räkenskapsåret slutade på -5,1 miljoner danska kronor.

Klik her for at se dansk version af artikeln 

Keld Broksø

Sedan starten 2003 har bröderna Clausen, som står bakom industrijätten Danfoss, skjutit till över 200 miljoner danska kronor i miljöteknikbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.