fredag 3 maj 2024

inloggad som

Dystert för regionens universitet — men Köpenhamn klättrar i ranking

Trots att regionala politiker ofta framhåller Öresundsregionen som ett framstående vetenskapligt kluster har regionens lärosäten lång väg kvar till världstoppen, visar 2012 års ranking från globala SIR World Report. Det lysande undantaget är Köpenhamns universitet, som närmar sig topp 100 i världen.

Rapidus har gått igenom listan på 3290 universitet och forskningsinstitutioner med minst 100 publikationer om året som ingår i SIR World Report. Totalt handlar det om lärosäten i 106 länder.

Köpenhamns universitet kvalar i år in på plats 102, vilket är en framgång mot 2011 års placering på plats 111. I gengäld faller jätten Lunds universitet från 137:e plats 2011 till 159:e i år.

Och det ser inte mycket bättre ut med övriga lärosäten i regionen. Danmarks Tekniske Universitet kvalar in på plats 250, men annars måste man leta i den sämsta tredjedelen för att hitta forskningsinstitutionerna i Skåne och på Själland: Copenhagen Business School (plats 2333), Kræftens Bekæmpelse (plats 2359), Roskilde universitet (plats 2466), Malmö högskola (plats 2567), De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (plats 2813), Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (plats 3077) och IT-Universitetet i Köpenhamn (plats 3229).

Listan domineras av universitet och forskningsinstitut i USA och Kina, men även Brasilien har med 104 lärosäten på listan. Allra högst ligger dock franska Centre National de la Recherche Scientifique.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Trots att regionala politiker ofta framhåller Öresundsregionen som ett framstående vetenskapligt kluster har regionens lärosäten lång väg kvar till världstoppen, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.