lördag 27 april 2024

inloggad som

Ministrar backar upp forskningspark för miljöteknik

Planerna på Öresundsregionens första renodlade forskningspark för miljöteknik har tagit ett stort kliv närmare verklighet. Under sommaren har de tre inblandade ministrarna ställt sig bakom bygget av parken, som på sikt ska rymma uppåt 5.000 arbetsplatser.

Forskningsparken ska ligga vid Danmarks Tekniske Universitets campus Risø, norr om Roskilde. Enligt verksamhetschefen Torben Orla Nielsen ska den fullt utbyggd rymma 100-150 miljöteknikföretag.

Planerna har funnits ett tag, men fastnat i Folketinget eftersom bygget kräver ändring av den regionala översiktsplanen. Under sommaren har klimatminister Martin Lidegaard besökt området och han har nu tillsammans med miljöminister Ida Auken och näringsminister Ole Sohn godkänt projektet, erfar Rapidus. Därmed är vägen öppen för att klubba satsningen i Folketinget.

— Vi har inga bolag som står och väntar på att få flytta in, det är avgörande att vi får helt godkänt först. Med ministrarnas uppbackning räknar vi med att Folketinget kan säga ja i slutet av året så att vi kan komma igång med bygget 2013, säger Torben Orla Nielsen till Rapidus.

Placeringen vid DTU:s campus ger miljöteknikbolagen tillgång till universitetets testfaciliteter. I höstas fick DTU-forskarna även medel av regeringen till en ny vindtunnel, något som väntas bli ett dragplåster för vindkraftsindustrin.

Den nya forskningsparken blir del av Scion DTU, med lokaler på 180.000 kvadratmeter i Lyngby och Hørsholm. Scion är även delägare i bioteknikparken Cobis som startade 2009 i Köpenhamn. Medräknat Cobis ryms 175 tillväxtbolag med 3.500 anställda under Scions tak.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Planerna på Öresundsregionens första renodlade forskningspark för miljöteknik har tagit ett stort kliv närmare verklighet. Under sommaren har de tre […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.