måndag 29 april 2024

inloggad som

Självlysande alger bakom nytt Köpenhamnsbolag

|  ,
|  ,

Det började som ett konstprojekt på årets upplaga av Roskildefestivalen kring självlysande alger. Nu har det nybildade bolaget Living Light hunnit få en investerare och sin första beställning.

– Jag har redan blivit kontaktade av en gymnasielärare som vill beställa bioluminiscenta alger till undervisningen. Och jag ska framställa prototyper till ett initiativ på DTU som heter Smart Campus, säger Kristian Ejlsted, entreprenör och student på DTU Bioengineering.

På Roskildefestivalen visade han och kollegan Gustav Lindved att alger har potential som billiga, robusta och koldioxidneutrala ljuskällor. I ett mörklagt stall hängde 70 flaskor med lysande alger som konstinstallation. Därtill användes alger till ”glowsticks” under ett allsångsmoment.

– Jag räknar med att sälja alger till privatpersoner som tycker att naturvetenskap är spännande. Men även till undervisningsändamål för högstadie- och gymnasieelever som kan få bättre inblick i fotosyntes, respiration, enzymatiska reaktioner och ljusalstring. Jag har också säkrat min första investerare, säger Kristian Ejlsted till Rapidus.

Råmaterialet är algsorten pyrocystis fusiformis, som är specialiserade på att hämta in det minimala dagsljus som når ner till djupt vatten och lagra det i proteiner i kroppen. Med genmodifiering öppnas framtida möjligheter att använda algerna för att säkra konstant belysning och till exempel lysa upp butiksfasader, gator eller ge allmänbelysning i områden med begränsad tillgång till elektricitet.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Det började som ett konstprojekt på årets upplaga av Roskildefestivalen kring självlysande alger. Nu har det nybildade bolaget Living Light […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.