onsdag 1 maj 2024

inloggad som

Skattesänkning ger skjuts åt regionalt elbilssamarbete

I april halverades den danska skatten på elbilar. Det vill Region Hovedstadens elbilssekretariat Copenhagen Electric slå mynt av genom ett fördjupat samarbete med Region Skåne. Bland annat arbetar Copenhagen Electric för att man ska kunna använda samma betalkort på båda sidor sundet för att köpa ström till sin elbil som man till exempel är kund hos E.on.

– Det kan man inte göra i dag och det kommer vi arbeta för, säger Mette Hoé från Copenhagen Electric.

Förslaget läggs fram på en konferens nästa vecka i Köpenhamn. Det fördjupade samarbetet med Region Skåne inom elbilsområdet kommer efter att Danmark nyligen sänkte skattesatsen på elbilar från 40 procent tillbaka till de 20 procent som gällt tidigare.

Kåre Albrechtsen, sekretariatschef för Copenhagen Electic, pekar även på EU-projektet Great, där även Tyskland och Norge är med i arbetet kring miljövänliga transporter.

– Vi arbetar med att bygga ut nätet av laddstationer i en transportkorridor som även går över sundet, säger han till Rapidus.

Från Hamburg till Köpenhamn och Skåne, samt vidare till Stockholm och Oslo, byggs nu ett sammanhängande nätverk av 70 laddstationer till elbilar och tre nya tankstationer för naturgas till lastbilar. Efter att EU-reglerna sänkt priset på mobilroaming i andra EU-länder kommer det enligt Mette Hoé även bli praktiskt möjligt att plotta ut laddstationerna på mobilen så att man kan utöka räckvidden för elbilarna.

I projektet Great ingår, utöver Region Skåne och Region Hovedstaden, även bland andra E.on, Nissan-Renault och Danmarks Tekniska Universitet.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

I april halverades den danska skatten på elbilar. Det vill Region Hovedstadens elbilssekretariat Copenhagen Electric slå mynt av genom ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad