måndag 29 april 2024

inloggad som

DTU-forskare bildar bolag kring minröjning med drönare

Ett forskningsprojekt uppbackat med 16 miljoner danska kronor, varav merparten från danska Innovationsfonden, är på väg att ge resultat. I juni testas den första prototypen av nyutvecklad utrustning för att söka efter odetonerade minor med hjälp av drönare.

– Vi kommer bilda ett bolag som ska erbjuda spårning av minor i hela Nordeuropa, säger Arne Døssing, senior forskare på DTU Space vid Danmarks tekniska universitet.

Bara i Danmark beräknas 10.000 odetonerade minor från andra världskriget finnas kvar på land och till havs. Det är en kostsam process att hitta och avlägsna minorna, exempelvis då man lägger strömkablar till nya havsbaserade vindkraftsparker. Pengarna till projektet har därför delvis kommit från bolagen Geo och Ørsted, som båda arbetar med etableringen av vindkraft till sjöss. Men även Søværnets Minørtjeneste och drönar-tillverkaren Sky-Watch finns med bland finansiärerna.

– Vår teknik ska dock inte bara kunna användas av Sky-Watch utan även andra drönartillverkare, säger Arne Døssing.

DTU-forskarna utnyttjar det faktum att minor i regel är gjorda av metall och därmed magnetiska. I en specialgjord ram som hänger under drönaren finns en rad sensorer som kan mäta små avvikelser i magnetismen i marken eller på sjöbotten. Tekniken ska även testas för att söka efter mineraler på Grönland.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Ett forskningsprojekt uppbackat med 16 miljoner danska kronor, varav merparten från danska Innovationsfonden, är på väg att ge resultat. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.