onsdag 24 juli 2024

inloggad som

Färre svenskar jobbar i Danmark

Trenden med sjunkande arbetspendling över Sundet håller i sig, visar siffror från SkatØresund som Rapidus tagit del av. Både det totala antalet boende i Sverige som jobbar i Danmark och antalet nya svenskar som börjat jobba på andra sidan Sundet sjönk under förra året.

Under 2011 hade 40.318 personer som bor i Sverige någon form av inkomst från Danmark, enligt SkatØresunds siffror. Av dessa är cirka 25.000 yrkesarbetande, resten är studenter eller pensionärer som får studiebidrag respektive pension från Danmark. Det innebär att antalet arbetspendlare över Sundet minskat med 3.000 personer sedan 2010 och 7.000 sedan 2009. SkatØresunds chef Ernst Larsen pekar framförallt på finanskrisen som förklaring.

— Företagen i Danmark har gjort sig av med personal och inte tagit in nya, säger han till Rapidus.

Nedgången av arbetspendlingen märks även i statistiken över antalet svenskar som för första gången börjar jobba i Danmark. Under 2007-2008 var det omkring 6.000 personer per år som sökte sig över Sundet. Sedan dess har siffran sjunkit successivt, under 2011 var det bara 1.785 personer som bor i Sverige men började jobba i Danmark.

Ernst Larsen konstaterar att konkurrensen om de danska jobben hårdnat. Och han tror utvecklingen kommer fortsätta under 2012.

— Arbetslösheten i Danmark har stigit och till exempel affärer som tidigare anställde många ungdomar har inte råd att göra det längre.

Någon motsvarande statistik för antalet boende i Danmark som jobbar i Sverige finns inte. Men Clas Hellstrand, biträdande samordnare på arbetsförmedlingen Øresunddirekt, säger sig kunna se en viss ökning.

— Det är ingen större tendens, men visst har det blivit en viss ökning av danskar som söker jobb i Sverige. Men de är ju en minoritet i jämförelse med åt andra hållet, säger han.

Jennie Larsson

Trenden med sjunkande arbetspendling över Sundet håller i sig, visar siffror från SkatØresund som Rapidus tagit del av. Både det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.