fredag 1 mars 2024

inloggad som

Airec förlorar namntvist mot fransk industrikoncern

Airec är för likt Airelec. Det menar Patent- och registreringsverket, som nu avgjort en årslång namntvist till den franska industrikoncernens fördel. Airecs VD Sven Persson ligger dock inte sömnlös, trots att Malmöbolaget förlorat rätten till sitt varumärke.

Airec omsatte förra året 20,7 miljoner kronor på att sälja högeffektiva plattvärmeväxlare som används i exempelvis värmepannor, kylsystem och flygplansturbiner. Det är tillräckligt nära det Airelec gör för att förväxling ska kunna uppstå, menar PRV. Airelec tillverkar det mesta inom uppvärmning för hem och industri, från element och infravärmare till handtorkar på offentliga toaletter. Sedan 1997 är bolaget del av industrikoncernen Muller Group, med runt 1.500 anställda. 

— Vi säljer våra produkter under andra namn. Vi tyckte vi skulle skydda Airec som varumärke i fall vi skulle använda det senare, men det här beslutet fogar vi oss i. Däremot kommer själva bolaget fortfarande heta Airec, det utgår jag från att fransmännen inte har några synpunkter på, säger Sven Persson.

Airec fick i våras in 30 miljoner kronor i riskkapital från Industrifonden, tyska RWE Innogy Venture Capital och tidigare ägare. Pengarna ska gå till internationell marknadsexpansion. Men alltså inte under varumärket Airec. 

Airec sysselsätter i dag 10 personer, jämfört med 6 vid årets början. Omsättningen 2011 landar på cirka 26 miljoner kronor, uppger Sven Persson.

Erik Olausson

Airec är för likt Airelec. Det menar Patent- och registreringsverket, som nu avgjort en årslång namntvist till den franska industrikoncernens […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.