torsdag 20 juni 2024

inloggad som

Konsolidering i PR-branschen…

|  
|  

Pandemin blev avgörande för flera av Skånes PR-byråer. Vissa gjorde rekord, andra föll och köptes upp. Rapidus vet vem som tog vem och tar tempen på branschen.

Det har varit hela havet stormar bland de mindre byråerna det senaste året. Helsingborgsbyråerna Pyramid, Graal och Petra har förvärvats av H&H Group, numera Aura. Trion omsatte totalt mer än 100 Mkr 2022 och har nu slagits ihop med Nordic Morning under varumärket Comprend.

Malmöbyrån ID Kommunikation har också köpts upp av Viva, som ägs av riskkapitalbolaget Sobro i Stockholm. Affären blev Vivas etablering i Skåne, som utöver Malmö även finns i Uppsala, Kalmar och Oslo. Den sammanslagna omsättningen för 2023 var cirka 270 miljoner kronor inklusive ID.

Parallellt har byrån Sjöbergska huset i Malmö också varit på köphumör och förvärvat bolagen Plan V och Konovalenko. Tillsammans med 040, Odd Hill och On a Wednesday Afternoon (Oawa) utgör de en ny skånsk kommunikationskoncern som förra året omsatte ungefär 40 Mkr.

Koncernens vd Jens Grip säger att det var tydligt i koncernen att pandemin gynnade byråer med stora kunder, som Odd Hill och Oawa. Samtidigt fick 040, med betydligt mindre kunder än koncernkollegorna, kämpa sig fram under pandemin.

– Jag tror att kunderna i dag behöver en annan typ av byrå-setup än för några år sedan och det driver en viss konsolidering. Förut valde företagen en byrå och körde på med den så länge det bara gick, säger han och fortsätter:

– Nu måste du, om du vill ha marknadsandelar, se över hela din digitala närvaro, varumärkeskännedom och så vidare. Man är mer medveten om att det behövs flera olika kompetensområden som mindre byråer kanske inte kan erbjuda. Både kunderna och branschen har mognat.

Emiliano Strauss

Pandemin blev avgörande för flera av Skånes PR-byråer. Vissa gjorde rekord, andra föll och köptes upp. Rapidus vet vem som tog vem och tar tempen på branschen.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]