söndag 5 maj 2024

inloggad som

Nybildningar bubblar ur AstraZeneca

Ideon Medicon Village börjar inte från noll då portarna slås upp efter årsskiftet. En handfull nystartade bolag bildade av tidigare AstraZeneca-anställda hänger redan på låset.

Bland dem som siktar på att flytta tillbaka till sin gamla arbetsplats finns Red Glead Discovery. Bolaget ska arbeta med den första fasen i preklinisk forskning, det som på branschspråk kallas lead discovery. Bolagsnamnet anspelar även på det engelska ordet för Skånes landskapsfågel glada.

— Vi har alla tackat nej till att flytta med till Mölndal, så det känns bra att ha någon lokal koppling även i namnet, säger VD Johan Evenäs.

Han är doktor i fysikalisk kemi och har liksom övriga i Red Glead en lång karriär i AstraZeneca bakom sig. De sju medgrundarna har alla arbetat mer än åtta år på utvecklingsavdelningen i Lund.

Red Glead ska till en början fokusera på kontraktsforskning och konsultverksamhet, men vid horisonten hägrar även egna läkemedelsprojekt. Johan Evenäs räknar med att bolaget ska växa till 15 personer inom några år.

Även nybildade Truly Translational ska få sina första intäkter från konsulttjänster. Bolaget är grundat av tre AstraZeneca-forskare inom translationell forskning, som syftar till att överbrygga klyftan mellan preklinisk och klinisk utveckling.

— Två av oss var även med när Active Biotech bildades ur Pharmacia 1998. Men det här känns väldigt annorlunda, säger VD Karin von Wachenfeldt.

Truly Translational börjar i liten skala men inom två år räknar Karin von Wachenfeldt med att bolaget har 6-7 anställda och egna labbmiljöer för kontraktsforskning.

Bland övriga bolag som hittills dykt upp efter AstraZenecas nedläggning finns:

* I-Mind Consulting: konsultbolag inom statistik- och datahantering bildat av fyra tidigare anställda på AstraZencas avdelning för clinical information science. Har redan kunder inom life science- och livsmedelsindustrin.

* Biomedical Imaging: mjukvarubaserad analys och specialistbedömningar av medicinska bilder, främst i samband med kliniska prövningar. Fyra grundare, varav tre tidigare AstraZeneca-anställda. Satsar även på produktutveckling av en mjukvara de utvecklat på AstraZeneca för att bygga databaser av medicinska bilder.

* En rad tidigare AstraZeneca-anställda har även bildat enmansbolag inom sina respektive fält, eller satsat på nya karriärer som hantverkare, trädgårdsterapeuter eller surdegsbagare. Totalt ingår ett 80-tal personer i ett nätverk för de som vill starta eget, bildat förra året av AstraZeneca-veteranen Erika Medin.

Erik Olausson

Ideon Medicon Village börjar inte från noll då portarna slås upp efter årsskiftet. En handfull nystartade bolag bildade av tidigare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.