onsdag 13 november 2024

inloggad som

Nybildningar bubblar ur AstraZeneca

Ideon Medicon Village börjar inte från noll då portarna slås upp efter årsskiftet. En handfull nystartade bolag bildade av tidigare AstraZeneca-anställda hänger redan på låset.

Bland dem som siktar på att flytta tillbaka till sin gamla arbetsplats finns Red Glead Discovery. Bolaget ska arbeta med den första fasen i preklinisk forskning, det som på branschspråk kallas lead discovery. Bolagsnamnet anspelar även på det engelska ordet för Skånes landskapsfågel glada.

— Vi har alla tackat nej till att flytta med till Mölndal, så det känns bra att ha någon lokal koppling även i namnet, säger VD Johan Evenäs.

Han är doktor i fysikalisk kemi och har liksom övriga i Red Glead en lång karriär i AstraZeneca bakom sig. De sju medgrundarna har alla arbetat mer än åtta år på utvecklingsavdelningen i Lund.

Red Glead ska till en början fokusera på kontraktsforskning och konsultverksamhet, men vid horisonten hägrar även egna läkemedelsprojekt. Johan Evenäs räknar med att bolaget ska växa till 15 personer inom några år.

Även nybildade Truly Translational ska få sina första intäkter från konsulttjänster. Bolaget är grundat av tre AstraZeneca-forskare inom translationell forskning, som syftar till att överbrygga klyftan mellan preklinisk och klinisk utveckling.

— Två av oss var även med när Active Biotech bildades ur Pharmacia 1998. Men det här känns väldigt annorlunda, säger VD Karin von Wachenfeldt.

Truly Translational börjar i liten skala men inom två år räknar Karin von Wachenfeldt med att bolaget har 6-7 anställda och egna labbmiljöer för kontraktsforskning.

Bland övriga bolag som hittills dykt upp efter AstraZenecas nedläggning finns:

* I-Mind Consulting: konsultbolag inom statistik- och datahantering bildat av fyra tidigare anställda på AstraZencas avdelning för clinical information science. Har redan kunder inom life science- och livsmedelsindustrin.

* Biomedical Imaging: mjukvarubaserad analys och specialistbedömningar av medicinska bilder, främst i samband med kliniska prövningar. Fyra grundare, varav tre tidigare AstraZeneca-anställda. Satsar även på produktutveckling av en mjukvara de utvecklat på AstraZeneca för att bygga databaser av medicinska bilder.

* En rad tidigare AstraZeneca-anställda har även bildat enmansbolag inom sina respektive fält, eller satsat på nya karriärer som hantverkare, trädgårdsterapeuter eller surdegsbagare. Totalt ingår ett 80-tal personer i ett nätverk för de som vill starta eget, bildat förra året av AstraZeneca-veteranen Erika Medin.

Erik Olausson

Ideon Medicon Village börjar inte från noll då portarna slås upp efter årsskiftet. En handfull nystartade bolag bildade av tidigare […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ny skattesmäll för Tretton37

    Nya turer kommer slag i slag kring IT-konsultbolaget Tretton37 från Lund. Bolaget har ytterligare en skatteskuld i mångmiljonklassen, kan Rapidus avslöja.

  • Opticept växlar upp

    Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.


  • Cyxone i trubbel

    I våras återkom Astra Zeneca-veteranen Kjell Stenberg som vd för det Malmöbaserade bioteknikföretaget Cyxone. Nu ställer ett betalningskrav till rejäla problem för företaget.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • All time high för EQL Pharma

    EQL Pharma i Lund har kunnat se sin aktie stiga med nästan 140 procent det senaste året och aktien har de senaste dagarna noterat nya all time high flera dagar i rad. Vd Axel Schörling har en teori om varför.

  • Medimi blir norskt

    Lundabolaget Medimi som utvecklar avancerad läkemedelsdosering köper det norska bolaget Med Things som har en likartad produkt. Men trots att det är Medimi som är köparen är det norrmännen som tar kontrollen.

  • Stormen tilltar kring Novo Nordisk

    Det är inte bara i Sverige det stormar kring Novor Nordisks diabetesläkemedel Ozempic. I en utfrågning i den amerikanska senaten, ledd av Bernie Sanders, tvingas vd Lars Fruergaard Jørgensen lova att titta på en prissänkning.

  • Nya pengar till Iconovo

    Iconovo i Lund, som utvecklar inhalatorer, backas upp av ledning och huvudägare när det är dags att fylla på kassan. En namnkunnig huvudägare som seglat upp garanterar hela rasket.

  • Genovis får skjuts av storbank

    Sedan i tisdags har Lundabolaget Genovis aktie stigit med 20 procent efter en längre tids utförslöpa. Orsak: SEB Equities inleder bevakning av bolaget och rekommenderar köp. Vd Fredrik Olsson ser flera fördelar med att bankerna följer bolaget.

  • Medimi hoppas på svenskt genombrott

    Lundabolaget Medimi har tecknat ett nytt samarbetsavtal med apoteksaktören Apoex. Vd Johan Wiesel hoppas att det ska bli nyckeln till ett genombrott på den svenska marknaden.

  • Ny vd ska ta Starfish till börsen

    Förre Learning to Sleep-vd:n Micael Gustafsson blir ny vd i Starfish of Sweden. Nu ska han ta bolagets teknik till marknaden. En kommande notering finns med i planerna.

  • Medbeat fick napp i Draknästet

    Tre drakar nappade när Erik Rask pitchade sitt företag Medbeat i SVT:s Draknästet. Drakarnas investeringar värderar bolaget till 84 Mkr, men Erik Rask åkte hem med mer pengar än han sökt.