måndag 29 april 2024

inloggad som

Truly-koncernen växer med nya patent

Truly Labs, dotterbolag till Truly Translational, ökade både omsättningen och antalet anställda under 2020, en trend som fortsätter även i år. Även för dotterbolaget Amplio Pharma börjar det röra på sig.

Truly Translational bildades av före detta AstraZeneca-forskare för tio år sedan. 2015 utvidgade man verksamheten och bildade kontraktsforskningsbolaget Truly Labs. Nu uppger bolagets vd Karin von Wachenfeldt att expansionen börjar ta fart.

– I vår typ av verksamhet tar det lång tid att etablera infrastrukturen så man kan jobba fullt ut. Nu har vi så mycket på plats att vi kan börja expandera. Under 2021 har vi redan anställt en person och har åtminstone tre till på väg in. Förra året anställde vi sex stycken disputerade forskare vilket gav oss större möjligheter att ta in nya kunder, säger hon till Rapidus.

Innan året är slut är målet att landa på strax över 20 anställda i bolaget. Under 2020 ökade Truly Labs även sin omsättning med ca 50 procent jämfört med året innan, då den låg på tolv miljoner.

– Vi har fått några riktigt stora big pharma-kunder. Tillsammans med Medicon Valley Inhalation Consortium har vi tagit in ett stort inhalationsprojekt inom preklinik, där det är vi som utför 80 procent av arbetet, säger hon

Även hos det nyaste bolaget i koncernen, Amplio Pharma, händer det saker. Bolagets syfte är att utveckla och göra patenterbara förbättringar på redan godkända läkemedel och sedan driva dem till proof of concept. Under hösten fick Amplio Pharma sina två första patent i USA godkända, för förbättringar av läkemedel vid ledgångsreumatism. Nu väntar de inom några månader på Europa-patenten för detsamma.

– Lite senare under våren tänker vi börja ta in pengar för att fortsätta arbetet med Amplio Pharma, säger Karin von Wachenfeldt.

Mette Carbom

Truly Labs, dotterbolag till Truly Translational, ökade både omsättningen och antalet anställda under 2020, en trend som fortsätter även i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.