fredag 19 april 2024

inloggad som

Växande bolag skapar trängsel i Lund

Forskningsbolagen i Lund växer och det finns ett stort behov av passande lokaler. I väntan på att nya byggprojekt ska färdigställas är trycket så stort att företag fått flytta ut i tillfälliga baracker.

Ett av bolagen som växt i rask takt de senaste åren och tidigare kunnat växla upp till större lokaler både en och två gånger är Red Glead Discovery.

– Nu är det tyvärr i princip slut på labblokaler. Så det är utmanade att växa ytterligare och det finns inte utrymme för en ny aktör att ta sig in i klustret, säger vd Johan Evenäs till Rapidus.

Även medicinbolaget Camurus har märkt av trängseln. Bolaget växer både i Sverige och internationellt, nu är de 135 anställda och ett större antal konsulter.

– Många bygger kontor nu, men bioteknikbolag behöver laboratorier och andra lokaler med specialiserade funktioner. Så det finns ett underliggande behov av lämpliga lokaler. Covid-19 har tagit ner det akuta behovet, men baserat på den expansion vi ser i bioteknik- och läkemedelsbolag i regionen finns det säkert ett långsiktigt behov, säger Fredrik Tiberg, vd på Camurus.

Ideon Science Parks vd Mia Rolf märker av det höga trycket och menar att det inte bara handlar om läkemedel och bioteknik.

– Vad vi märker är att det inte bara är life science som växer, utan även allt som har att göra med digitalisering, säger Mia Rolf.

Nya byggprojekt är på gång både av Wihlborgs fastigheter och Castellum. Men de beräknas stå klara tidigast 2023.

– I mellanskedet kommer det att vara ett problem att hysa in folk och vi får ha tillfälliga lösningar tills det är klart, säger Mia Rolf och får medhåll av Kerstin Jakobsson, vd på Medicon Village Innovation.

– Oavsett om du pratar om kontraktsforskare eller utvecklingsbolag så har vi sett att de bolag som finns på Medicon Village växer och blir större, säger hon.

Planer på nya labblokaler är på gång men vad det blir för några kan hon inte gå ut med i nuläget.

– Vi har ett högt tryck då många vill flytta in hos oss. Life science är expansivt och en stor sektor i Skåne, säger Kerstin Jakobsson.

Det kanske tydligaste exemplet på lokalbristen kommer från ett bolag som sitter på just Medicon Village, Nattaro Labs.

– Framförallt vet jag att det är ont om labb, säger Carl-Johan Gustafson, vd på Nattaro Labs som nyligen flyttat ut till tillfälliga paviljonger på området.

Innovationsbolaget jobbar med vägglössbekämpning och expanderar just nu på den internationella marknaden.

– Sättet vi märkte det på var att Immunovia som satt bredvid oss växte och behövde mer plats. Vi satt rätt bra och behövde inte flytta just då men nog inom de närmaste tre åren. Därför erbjöd vi oss att flytta om vi fick lokaler anpassade till vår verksamhet. Nu har vi lokaler vi kan växa i också, säger han.

Mette Carlbom

Forskningsbolagen i Lund växer och det finns ett stort behov av passande lokaler. I väntan på att nya byggprojekt ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.