söndag 28 april 2024

inloggad som

Red Glead dubblar ytan

|  
|  

Kontraktsforskningsbolaget Red Glead Discovery expanderar och tar över ett helt hus på Medicon Village.

Red Glead är en så kallad CRO, contract research organisation, som utför preklinisk laboratorieforskning åt kunder som är läkemedels- eller biotechföretag. Företaget härstammar ur Astra Zenecas verksamheter i Lund och växte i början inom inkubatorn Smile.

Det har gått bra genom åren och nu tar bolaget ett nytt kliv i expansionen genom att fördubbla sin lokalyta och samtidigt samla ihop de anställda som i dag sitter utspridda på både Ideon och Medicon Village.

– Vi har cirka halva huset i dag, men har tecknat avtal med Medicon Village Fastighets AB att ta över resten. Det kommer att ta cirka två år till dess att vi flyttat in helt, säger Red Gleads vd Johan Evenäs som är en av de grundare som tidigare jobbade på Astra Zencea.

Red Glead har i dag 60 anställda och den nya fördubblade lokalytan ger även expansionsmöjlighet till en fördubbling av antalet anställda.

– Huset sväljer åtminstone 100 personer. Förutom expansionsmöjligheten kan vi äntligen kan samla alla under ett tak. I dag är vi utspridda eftersom det är svårt att hitta sammanhängande större ytor i området, fortsätter Johan Evenäs.

Han uppger att Red Glead Discovery i år lär hamna på en omsättning norr om 80 miljoner kronor jämfört med 65 Mkr året innan. 2022 bjöd på en lönsamhetsdipp som i år är reparerad.

– Vi har en stor del av vår omsättning och tillväxt från större kunder som är offensiva med sin utveckling just nu och som inte är beroende av den skakiga finansieringsmarknaden på börsen. Vi har mer än hälften av vår omsättning i USA, fortsätter han.

Det finns ett stort antal liknande CRO-företag i låglöneländer som Indien och Kina, vilket gjort det svårt för företag av den här typen i västvärlden att konkurrera. Johan Evenäs säger dock att pendeln börjat svänga tillbaka och att allt fler läkemedelsföretag i väst även lägger ut kontraktsforskning i väst.

– Vi måste skapa ett värde som är högre än vad kunden kan få i ett låglöneland, säger Johan Evenäs.

Red Glead har flera gånger utsetts till Gasellföretag av Dagens Industri och fick tidigare i år Lunds kommuns näringslivspris.

Gunnar Wrede

Kontraktsforskningsbolaget Red Glead Discovery expanderar och tar över ett helt hus på Medicon Village.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.