måndag 29 april 2024

inloggad som

…och börjar på ny kula

Gamla läkemedel ska bli som nya med hjälp av Truly-koncernens nystartade bolag Amplio Pharma. Genom att förbättra äldre läkemedel som idag har inneboende problem är syftet att spara både pengar och tid. Det är även en hållbarhetsfråga, menar Karin von Wachenfeldt.

– Det finns massor av bra läkemedel som inte används längre. Samtidigt är det många av de nya som är ofantligt dyra och många länder brottas med att budgeten inte går ihop. Tanken är att vi kan öka effekten av äldre mediciner och skapa en billigare lösning, säger hon.

Bolaget bildades tidigare i år tillsammans med tidigare Astra Zeneca-kollegan Marguerite Mensonides-Harsema. Hon ska även gå in som vd för företaget och ansvara för det operativa arbetet.

– Utvecklingstiden går från de vanliga 15 åren, till cirka fem-sex år innan det går att förskriva, säger Karin von Wachenfeldt.

Förstärkningsprocessen gör dessutom att det blir patenterbart och ett skydd för den som ska utveckla det, menar hon.

– Vi tänker oss att vi ska samarbeta och utveckla det med någon. De mest troliga är att man gör ett partnerskap med ett bolag som vill ta det till marknaden.

I nuläget har Amplio Pharma två läkemedelsprojekt på gång inom reumatologi och till hösten är planen att leta finansiärer.

Mette Carlbom

Gamla läkemedel ska bli som nya med hjälp av Truly-koncernens nystartade bolag Amplio Pharma. Genom att förbättra äldre läkemedel som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.