tisdag 5 mars 2024

inloggad som

Första stängningen för Sunstones nya fond

|  
|  

Köpenhamnsbaserade riskkapitalbolaget Sunstone Capital har genomfört en första stängning i sin fjärde life science-fond på 80 miljoner euro. Målet är att ha en första investering på plats innan sommaren och växa med minst 40 miljoner euro till.

– Vi har planer på att bli mer aktiva i Sverige och målsättningen är att resa en del kapital där. Det är hela Sverige vi tittar på men Skåne är såklart en viktig grogrund för oss med många forskningsbolag och även bra förutsättningar för att ta akademisk forskning till marknaden, säger Peter Benson, tidigare managing partner som nu blir ordförande på Sunstone Capital.

Riskkapitalbolagets förra life science-fond investerade i totalt elva bolag, däribland Prexton Therapeutics som förra året såldes till Lundbeck i en affär värd runt 900 miljoner euro totalt.

Sunstones totala portfölj beräknas i dag ha ett värde på runt 9 miljarder kronor varav minst 5 miljarder finns i life science-sektorn och resten i teknikbolag. I Skåne handlar det om bolag som Alligator Bioscience, Cantargia och Ascelia Pharma som siktar på en börsnotering i år.

Men även om Öresund fortsätter vara en högintressant region för Sunstone är förhoppningen nu att sprida ut både investeringar och investerare över hela kontinenten.

– Vi har fond för fond vuxit från att fokusera på Danmark till Norden, till Nordeuropa och nu breddar vi oss till att omfatta hela Europa, säger Peter Benson till Rapidus.

Hittills har Sunstones befintliga investerare gått in i den nya fonden, nämligen delägarna, Vækstfonden, Dansk Vækstkapital och Den europæiske investeringsfond. Efter stängningen på 80 miljoner euro fick de in ytterligare 13 miljoner från en ny investerare och till år 2020 hoppas de ha fått in minst 120 miljoner euro sammanlagt.

– Precis som med tidigare fonder kommer vi investera i runt tolv bolag, troligtvis blir det några i Öresundsregionen. Vi har en pipeline med en handfull bolag som vi tittar på nu och siktar på en första investering innan sommaren, säger Peter Benson.

Emiliano Strauss

Köpenhamnsbaserade riskkapitalbolaget Sunstone Capital har genomfört en första stängning i sin fjärde life science-fond på 80 miljoner euro. Målet är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad