måndag 4 december 2023

inloggad som

Nyfinansierat kontrastmedelsbolag förbereder fas 3-studier

Forskningsbolaget Ascelia Pharma har tagit in 60 miljoner kronor i en nyemission. Samtliga befintliga ägare är med samt ett stort antal nya. Pengarna ska bland annat finansiera förberedelserna inför en fas 3-studie av bolagets kontrastmedel Mangoral, en helt ny typ som kan användas av njursjuka personer.

Bolaget, som nyligen flyttat in på Medeon, siktar på en börsintroduktion inom nio månader och då ta in mer pengar, uppger Ascelias styrelseordförande Peter Benson från bolagets störste ägare Sunstone Capital.

– Vi har inte bestämt än hur mycket vi behöver för att genomföra fas 3-studien av Mangoral, som planeras starta inom ett år, samt gå in i fas 2 med vår andra produkt, men det blir en större emission än denna, säger han.

Bolaget bytte namn från CMC Contrast till Ascelia Pharma i samband med förvärvet av danska Oncoral Pharma 2017, ett bolag som omformulerar ett befintligt läkemedel från injicerbar form till tablettform. CMC Contrast bildades 1999 kring Mangoral-forskningen.

Mangoral ska användas vid magnetkameraundersökning för att upptäcka metastaser i levern vid cancer. Medlet, som dricks, är baserat på metallen mangan, till skillnad från dagens produkter på marknaden som innehåller metallen gadolinium och injiceras. Användningen av gadolinium regleras allt mer och får till exempel inte användas på njursvaga patienter.

Mangoral har fått status som särläkemedel av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA eftersom något liknande inte finns i dag. Det kan ge ensamrätt på den amerikanska marknaden i flera år efter lansering.

– Det är ett jättestort behov. Marknaden i västvärlden kan uppgå till en halv miljard dollar för denna patientgrupp, säger Peter Benson.

Ascelia Pharma tog senast in 20 miljoner kronor sommaren 2017. Bolagets största ägare är Sunstone Capital med 30 procent. Øresund Healthcare har 15 procent och ett stort antal privatpersoner, inklusive styrelseledamöter och bolagets ledning, finns också på ägarlistan. Bland Sunstones andra svenska investeringar märks Cantargia och Alligator Bioscience.

Elisabet Ottosson

Forskningsbolaget Ascelia Pharma har tagit in 60 miljoner kronor i en nyemission. Samtliga befintliga ägare är med samt ett stort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad