fredag 13 september 2024

inloggad som

Nyfinansierat kontrastmedelsbolag förbereder fas 3-studier

Forskningsbolaget Ascelia Pharma har tagit in 60 miljoner kronor i en nyemission. Samtliga befintliga ägare är med samt ett stort antal nya. Pengarna ska bland annat finansiera förberedelserna inför en fas 3-studie av bolagets kontrastmedel Mangoral, en helt ny typ som kan användas av njursjuka personer.

Bolaget, som nyligen flyttat in på Medeon, siktar på en börsintroduktion inom nio månader och då ta in mer pengar, uppger Ascelias styrelseordförande Peter Benson från bolagets störste ägare Sunstone Capital.

– Vi har inte bestämt än hur mycket vi behöver för att genomföra fas 3-studien av Mangoral, som planeras starta inom ett år, samt gå in i fas 2 med vår andra produkt, men det blir en större emission än denna, säger han.

Bolaget bytte namn från CMC Contrast till Ascelia Pharma i samband med förvärvet av danska Oncoral Pharma 2017, ett bolag som omformulerar ett befintligt läkemedel från injicerbar form till tablettform. CMC Contrast bildades 1999 kring Mangoral-forskningen.

Mangoral ska användas vid magnetkameraundersökning för att upptäcka metastaser i levern vid cancer. Medlet, som dricks, är baserat på metallen mangan, till skillnad från dagens produkter på marknaden som innehåller metallen gadolinium och injiceras. Användningen av gadolinium regleras allt mer och får till exempel inte användas på njursvaga patienter.

Mangoral har fått status som särläkemedel av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA eftersom något liknande inte finns i dag. Det kan ge ensamrätt på den amerikanska marknaden i flera år efter lansering.

– Det är ett jättestort behov. Marknaden i västvärlden kan uppgå till en halv miljard dollar för denna patientgrupp, säger Peter Benson.

Ascelia Pharma tog senast in 20 miljoner kronor sommaren 2017. Bolagets största ägare är Sunstone Capital med 30 procent. Øresund Healthcare har 15 procent och ett stort antal privatpersoner, inklusive styrelseledamöter och bolagets ledning, finns också på ägarlistan. Bland Sunstones andra svenska investeringar märks Cantargia och Alligator Bioscience.

Elisabet Ottosson

Forskningsbolaget Ascelia Pharma har tagit in 60 miljoner kronor i en nyemission. Samtliga befintliga ägare är med samt ett stort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Kjell-toppens plan för att nå miljardmålen

    Aktieägarna kräver ökad lönsamhet och bolaget är långt ifrån sitt omsättningsmål. Utmaningarna hopar sig, men Kjell & Companys vd Andreas Rylander vet vad som måste göras för att leva upp till förväntningarna.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Skånsk startup backas av namnkunniga investerare

    Saas-bolaget Squidler i Malmö har säkrat en ängelfinansiering med kända skånska namn bland änglarna. Målet är att bli ledande inom kvalitetssäkring av webbplatser med hjälp av autonom testteknik.

  • Invent Medic förvärvar med skral kassa

    Kvinnohälsobolaget Invent Medic i Lund flaggar för både en nyemission och ett bolagsförvärv. Vd Anna Lindström siktar på ett positivt kassaflöde redan i år.


  • Ännu mer kapital till skånsk life science

    Nytt friskt kapital flyter in till bioteknikbolagen Ascelia Pharma och Immunovia vid bolagens
    företrädesemissioner. Tillsammans reser de nära 170 miljoner kronor.

  • Nya rön kan ge Cantargia medvind

    Lägre kostnader och nya vetenskapliga rön gör att Cantargias vd Göran Forsberg ser optimistiskt på framtiden. Ett av Lunds största life science-bolag gör framsteg i sin pipeline. Det framgår av bolagets kvartalsrapport.

  • Tufft kvartal för Genovis

    Det senaste kvartalet gick lite sämre för bioteknikbolaget Genovis i Lund efter ett antal framgångsrika år. Ränteläget i USA och Europa har lett till minskad försäljning av bolagets produkter till små och medelstora bolag som är beroende av riskkapital.

  • Gick under radarn med 1,3 mdr

    Bioteknikföretaget Acrivon har gjort en nyemission på ytterligare 1,3 miljarder kronor. Nyheten slank samtliga svenska medier förbi i våras eftersom bolaget inte är svenskt. Men grundaren Kristina Masson är en lundatjej som fick stora saker att hända. Rapidus träffade henne för en sommarintervju.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Iconovo tar fram inhalator mot fetma

    I Danmark täljer läkemedelsgiganten Novo Nordisk guld på läkemedel mot fetma. Nu vill Lundabolaget Iconovo ha sin del av den omtalade och snabbt växande marknaden, med en inhalator.

  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.