måndag 4 december 2023

inloggad som

Sunstone Capital bygger ny life science-fond efter miljardaffär

Förra veckan stod det klart att Köpenhamnsbaserade riskkapitalbolaget Sunstone Capital säljer holländsk-schweiziska Prexton Therapeutics till läkemedelsbolaget Lundbeck för ett miljardbelopp. Sunstone, som senaste tiden har gjort flera större försäljningar, startar nu en finansieringsrunda med sikte på 120 miljoner euro till sin fjärde life science-fond.

Sunstone har varit delägare i Prexton sedan år 2015 tillsammans med tre andra riskkapitalbolag och grundarna, i fem ungefär lika stora delar. Den aktuella affären med Lundbeck innebär en direktbetalning av 100 miljoner euro samt uppåt 805 miljoner euro kopplade till framtida milstolpar. Prexton har en läkemedelskandidat mot Parkinsons sjukdom, vilken kompletterar Lundbecks portfölj av behandlingar.

– Vi har gjort ett antal bra transaktioner det senaste året, och denna affär hjälper förstås till när vi nu beslutat gå ut i en finansieringsrunda till vår fjärde life science-fond. Vi hoppas denna gång få med svenska investerare för att få ett större intresse för tidiga, svenska bolag, säger Peter Benson, managing partner på Sunstone.

Han räknar med att kunna börja investera från denna fond efter sommaren.

Sunstone har det senaste halvåret sålt tyska Rigontec och börsnoterat danska Orphazyme. I Sunstones nuvarande life science-fonder finns i dag 21 stycken life science-företag, bland andra Lundabolagen Alligator Biosciences och Cantargia, danska Symphogen och svensk-danska Galecto Biotech.

– I den nya fonden vill vi ha runt tolv nya bolag inom läkemedelsutveckling, bolag med starka teknikplattformar och fokuserad läkemedelsutveckling, som exempelvis Alligator, säger Peter Benson.

Sunstone Capital startades 2007 och har totalt 16 anställda. Det totala värdet av Sunstones portfölj är 890 miljoner euro, varav knappt 500 miljoner euro inom life science och resten i teknikföretag.

Elisabet Ottosson

Förra veckan stod det klart att Köpenhamnsbaserade riskkapitalbolaget Sunstone Capital säljer holländsk-schweiziska Prexton Therapeutics till läkemedelsbolaget Lundbeck för ett miljardbelopp. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad