fredag 1 mars 2024

inloggad som

Galecto Biotech tar in över 800 miljoner

Galecto Biotech tar in 79 miljoner euro – motsvarande cirka 820 miljoner svenska kronor – från nya och tidigare ägare, kan Rapidus berätta. Bolaget kan nu driva projektet med sin främsta läkemedelskandidat TD139, för behandling av den svåra sjukdomen lungfibros, genom en klinisk fas II/III-studie.

Sedan utvecklingssamarbetet med Bristol-Myers Squibb tog slut våren 2017 har Galecto Biotech letat finansiering på annat håll för nästa kostsamma fas. Bristol-Myers Squibb valde att inte använda sin option på att köpa hela bolaget för uppåt 444 miljoner dollar, trots goda kliniska resultat för TD139. Galectos ledning och storägarna Novo Seeds, Sunstone Capital samt M Ventures beslutade då att driva vidare bolaget i egen regi.

Galecto Biotech får genom storemissionen flera nya ägare: spanska Ysios Capital, amerikanska OrbiMed, HBM Healthcare Investments, OrbiMed Israel, Bristol-Myers Squibb, Maverick Ventures och Seventure Partners. De befintliga ägarna Novo Seeds och Sunstone Capital samt M Ventures är också med i finansieringsrundan. Novo kvarstår som största ägare.

– Det är fantastiskt att många kunniga människor har värderat våra projekt och nu valt att investera i bolaget. Därmed kan vi utveckla projekten precis som vi önskar. Kapitaltillskottet kommer att täcka bolagets verksamheter till 2021, säger Galecto Biotechs vd Hans Schambye till Rapidus.

I den planerade kliniska studien med TD139 ska över 400 patienter med lungfibros, en kronisk och svår sjukdom där lungkapaciteten stadigt försämras, behandlas under ett år. TD139 är en selektiv inhibitor av proteinet Galectin-3 och togs initialt fram av forskare vid Lunds universitet och Edinburgh University. Galecto Biotech kommer även att driva två andra projekt mot fibros i levern och ögonen genom klinisk fas I.

Galecto grundades i Sverige 2011 men har i dag huvudkontoret i Köpenhamn. Bolaget har åtta anställda och kommer inom kort behöva utöka med ett par personer.

I samband med finansieringen ersätts delar av styrelsen med representanter för de nya ägarna. Nya ledamöter blir Karen Wagner från Ysios Capital, Chau Khuong från OrbiMed, Chandra Leo från HBM och Erez Chimovits från OrbiMed Israel.

Elisabet Ottosson

Galecto Biotech tar in 79 miljoner euro – motsvarande cirka 820 miljoner svenska kronor – från nya och tidigare ägare, kan Rapidus […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.