lördag 4 maj 2024

inloggad som

Återuppfinn Øresund Science Region

Kort sagt: Øresund Science Region med Øresund Environment, Food, IT och Logistics har till den 1 april på sig att hitta sina egna ben att stå på som fristående klusterorganisationer utanför Øresundsuniversitetet. I värsta fall läggs de ner i april, i bästa fall får de en ny tidsenlig struktur.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Øresund Science Region har under Øresundsuniversitetet varit en odefinierbar klump, en blindtarm hos en paraplyorganisation, som nu har tagits bort efter nya prioriteringar. Det är utmärkt, för det ger nya möjligheter.

Øresund Science Region omfattar Øresund Environment, Food, IT och Logistics. De arbetar tätt tillsammans när de nu knackar dörr för att skaffa finansiering hos bland andra Region Skåne, Sjælland och Hovedstaden. Deadline är den 1 april. Datumet sattes före nyår, då Rapidus kunde berätta att de fyra underorganisationerna behövde hitta egna ben, såväl finansiellt som organisatoriskt, som fristående klusterorganisationer efter avvecklingen av Øresund Science Region.

Om operationen skall lyckas och de fyra avknoppningarna leva vidare krävs det pengar, tydligare fokus, mer konkreta varor på hyllorna och exempel — så att man förstår — vad det egentligen är organisationerna bidrar med.

Brobygge i en trippel helix-modell, mellan forskning, samhälle och näringsliv, är en mycket abstrakt sak. Det blir konkret först i en projektfas, och projekt såväl som fokus måste förmedlas bättre. Vi ska kunna se vem som får ut något och av vad.

En metod för att säkra det, är att alla fyra organisationer görs långt mer medlemsbaserade än i dag. Det finns det också lösa tankar om så här mitt i förhandlingarna om framtiden. Men för tillfället har bara två av organisationerna medlemmar, Øresund IT med 100 medlemmar och Øresund Food med drygt 80.

Fler medlemmar skulle inte bara skaffa pengar, utan också driva fokus i bättre överensstämmelse med de önskningar som aktörerna i trippel helix-modellen har.

Ända sedan broinvigningen har det funnits en vision om en gemensam vetenskapsregion, men det övergripande berättandet handlar i dag mest om att räkna huvuden: så många forskare, företag, utbildningar och så vidare. Långt mindre pratas det om vad man uträttar tillsammans. Den upplysande förklaringen är att särintressen på båda sidor Sundet bromsar, så budskapet om det tvärregionala samarbetet blir begränsat.

När Øresund Science Region ska återuppfinnas krävs det en gemensam, tydlig målsättning om hur gränsöverskridande projekt ska främjas, som en solklart kommunicerad mittpunkt ifall tanken om en vetenskaplig region ska ha någon mening. Det lyckas bara om man från starten inser en nödvändig fusion under en gemensam direktör, en administration, ett telefonnummer och en lokalitet — för det har de inte haft. Rapidus rekommenderar det nya Øresundshuset i Köpenhamn som nytt högkvarter. Var och en för sig blir organisationerna för obetydliga.

Organisationerna ser en fara i att bli dedikerade branschorganisationer, eftersom det finns många av dessa på båda sidor Sundet. En avgörande konkurrensfaktor är att Øresund Environment, Food, IT och Logistics kan överbevisa branschaktörer i båda länder om att det behövs en Öresundsöverskridande funktion: De ska erbjuda något bättre än det traditionella branschorganisationer själva kan göra omkring Sundet. I de pågående förhandlingarna ska de därför lyssna nöjt till branschens önskningar, annars är de döda.

Ett önskemål är bättre ”branding” av regionens kompetenser. Det är mycket att ta tag i: Øresund Science Region verkade under sin tid i Øresundsuniversitet, som tidigare nämnt, bara som en blindtarm där regionens förträffligheter på de fyra områdena i stort sett inte framgick.

En annan dödsorsak kan bli storleken. Omsättningen i varje organisation ligger mellan tre och tio miljoner danska kronor, och antalet anställda i varierar också från tre till tio. En överenskommelse med branschorganisationer på båda sidor kan betyda större överföringar av pengar i samarbete med regionerna, så att vi uppnår en kritisk massa av arbetskraft, engagemang och kompetens.

På lång sikt kommer en succé för ett nytt Øresund Science Region innebära att flera uppgifter övertas från gamla branschorganisationer som en logisk följd av ökad integration och gränsnedbrytning, men det lär dröja. Här och nu handlar det om att återuppfinna Øresund Science Region. Fler medlemmar är helt avgörande för större möjligheter än de som funnits under Øresundsuniversitetet. De fyra organisationerna förtjänar stöd här och nu. Klockan tickar.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Kort sagt: Øresund Science Region med Øresund Environment, Food, IT och Logistics har till den 1 april på sig att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.