lördag 27 april 2024

inloggad som

Rapport pekar ut missad miljardmarknad för regionens IT-bolag

En rapport som lades fram vid Baltic Development Forums årsmöte i Köpenhamn igår pekar ut Östersjöländerna som en underutnyttjad möjlighet för Öresundsregionens IT-bolag. Enligt rapportförfattaren och innovationsprofessorn Martin Andersson vid Lunds universitet går regionens företag miste om en marknad värd miljarder.

– Öresundsregionen har alla möjligheter att bli en drivande kraft på marknaden för hela Östersjöområdet. Om IT-företagen ökar sitt fokus på Östersjöländerna kan det lyfta hela regionen, säger han till Rapidus.

Martin Andersson är medförfattare till rapporten ”State of The Digital Region 2015 – Leveraging a Baltic Sea Region” som Baltic Development Forum just givit ut tillsammans med rapporten ”A Digital Single Market – Growing the Baltic Sea Region”. Några av slutsatserna är att Östersjöländerna tillsammans utgör en marknad med 65 miljoner människor, vars vardag blir allt mer digitaliserad, inte minst genom användningen av avancerade mobiler. För att utnyttja potentialen menar rapportförfattarna att de klusterorganisationer som finns borde samarbeta ännu mer om bland annat nätverkande och utbyte av erfarenheter kring framgångsrika metoder och initiativ. Om Östersjöländerna hade fungerat som en sammanhängande marknad för digital teknik skulle IT-bolagens samlade omsättning öka med 29 miljarder euro, enligt rapporten.

Enligt Martin Andersson handlar det för Öresundsregionens del inte nödvändigtvis om att bygga upp nya klusterorganisationer efter Øresund IT, som lades ned för fem år sedan tillsammans med resten av Øresund Science Region.

– Vi har fortfarande starka lokala organisationer inom IT och framförallt starka företag som kan bli bättre på att utnyttja marknaden runt Östersjön, säger han till Rapidus.

Keld Broksø

Klik her for at se dansk version af artikeln

En rapport som lades fram vid Baltic Development Forums årsmöte i Köpenhamn igår pekar ut Östersjöländerna som en underutnyttjad möjlighet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.