söndag 28 april 2024

inloggad som

Apples nya datacenter en jättechans

Keld_broksoKort sagt: Den största utländska anläggningsinvesteringen i Danmark genom tiderna kommer från världens mest framgångsrika IT-företag, Apple. Det handlar om ett datacenter för 6,3 miljarder danska kronor. Satsningen kan leda till positiva effekter för Öresundsregionen i fråga om jobb, image och möjligheter att locka kapital – ifall vi tar chansen. Det behövs därför en ny insatsgrupp inom IT i regionen.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Lund har ESS, ett projekt Sverige själv satsar mycket pengar i. Men en rent utländsk investering i storformat föll förra veckan på plats i Danmark. Apple satsar 6,3 miljarder danska kronor i ett datacenter i Viborg, något som Invest in Denmark arbetat stenhårt med under tre års tid.

Det är den största utländska anläggningsinvesteringen någonsin i Danmark, och datacentrets storlek på 166.000 kvadratmeter motsvarar 23 fotbollsplaner. Även om centret ska ligga på Jylland innebär det också en enastående möjlighet för Öresundsregionen och dess IT-företag.

Bara det faktum att satsningen blivit en global medienyhet säger lite om effekten: Irland och Danmark får var sitt datacenter, vilket hissar upp Apples totala satsning till motsvarande 15 miljarder svenska kronor. Investeringarna är Apples största projekt i Europa hittills.

För Köpenhamn och Malmö/Lund finns flera effekter. En stor del av den danska och sydsvenska IT-expertisen hittas nämligen här och det är upplagt för regionens företag att bli underleverantörer till bygget.

I ett kommande Greater Copenhagen handlar det om att ge marknadsföringen ett innehåll, när vi går ut och vitt och brett pratar om att vara ett IT-kluster. Sanningen är att inget varumärke idag är starkare än Apple när det handlar om IT. Bara närheten till det nya datacentret hjälper till att bygga vår regionala image.

När Apple vågar investera 6,3 miljarder danska kronor är det i sig en av flera orsaker för andra IT-investerare och utländska företag att också investera. Inte minst eftersom Apples argument för att lägga datacentret i Danmark är tillgången till 100 procent alternativ energi, och möjligheten till att återföra överskottsenergin till fjärrvärme för kommunens invånare.

Samtidigt utlöser nyttjandet av alternativ energi ett massivt statstillskott i Danmark, vilket gör placeringen i Viborg till en god investering för Apple. Satsning blir i realiteten en påle rakt genom argumentet att grön energi inte betalar sig. Rent faktiskt betyder placeringen en boost för den miljöteknik som Öresundsregionen också profilerar sig starkt på.

Med andra ord: Det gäller att utnyttja chansen hämningslöst att använda Apple-varumärket som en del av den dansk-svenska bilden av ett IT- och miljöteknikkluster i Öresundsregionen.

En sidoeffekt med investeringen är att just eftersom IT-expertisen finns här i regionen så borde Apple inte kunna undgå att lägga en form av representation för centret i Köpenhamn. Också för Skåne skulle det betyda nya jobbmöjligheter.

Paralleller kan dras till Facebooks datacenter på 84.000 kvadratmeter i Luleå. Kommunen menar att centret gett 900 permanenta arbetstillfällen i området. Boston Consulting Group räknar med att den ekonomiska betydelsen för valet av Luleå fram till 2020 är nio miljarder svenska kronor och 2.200 jobb.

Det lovar gott för den dubbelt så stora Apple-satsningen. Och även i förhållande till Fehmarn Bält-förbindelsen är det viktigt att ha något extraordinärt att visa upp i en kommande storregion.

Men innan vi blir alldeles uttröttade av jubel och upphetsning måste vi konfrontera några realiteter. Det är tveksamt hur många permanenta arbetstillfällen datacentret verkligen kommer att skapa. Viborg hävdar själva att Apples närvaro kommer ge över 10.000 jobb till leverantörer och underleverantörer.

Det gäller dock att inte missförstå upplägget – Apple har inte flyttat till Viborg. De placerar bara en massa datorer i en byggnad, i slutet av en stor tjock kabel så att tonvis med filer, musik och bilder från bland annat sociala medier ska kunna placeras uppe i det berömda ”molnet”.

Datacentret är i verkligheten bara en ändlös rad av servrar. När centret är helt färdigt handlar det endast om några få hundra jobb i en jättelik högteknologisk byggnad. Vid den tidpunkten är det inte längre frågan om ett utvecklingscenter, utan ett driftscenter.

Jobbmässigt är det därför uppbyggnadsfasen som är riktigt intressant. Därnäst vad projektet kan göra för Danmarks och Öresundsregionens image.

Men det är redan dags att agera. Apple kör igång grävskoporna 2017. Fram till dess ska det planläggas, och bara i det finns det nya jobb.

Själva byggfasen fram till att centret står färdigt 2026 är nio år lång. I det tidsspannet kommer många former för expertis användas. Inte bara regional arbetskraft är i spel, utan ett Apple-center av denna dignitet innebär också möjligheter att dra hit stark, utländsk arbetskraft som också är något vi råkar efterlysa här i regionen.

Øresund IT lades ner för fem år sedan, men en eller annan form för en ny liknande insatsgrupp i samband med Apples kommande datacenter behövs verkligen nu. Vi måste smida medan järnet är varmt – och det är nu.

Apple har även tidigare visat stort intresse för Öresundsregionen genom uppköpen av mjukvarubolagen Polar Rose och Algotrim i Malmö. Som Rapidus kunde berätta i höstas har den amerikanska IT-jätten även etablerat ett tillfälligt kontor i Lund.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Kort sagt: Den största utländska anläggningsinvesteringen i Danmark genom tiderna kommer från världens mest framgångsrika IT-företag, Apple. Det handlar om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.