måndag 13 maj 2024

inloggad som

Bara småsmulor från Seed Capital i Sydsverige

Danska Seed Capital kan investera så mycket som 25 procent av sitt kapital i södra Sverige. Det är fonden ensam om bland danska offentliga såddfinansiärer. Men hittills har en försvinnande liten del av den förvaltade miljarden hamnat på andra sidan Sundet.

Inräknat DTU Symbion Innovation, som Seed Capital administrerar, basar Seed-gruppen över mer än 60 portföljbolag som administreras av 17 anställda i Lyngby norr om Köpenhamn. Men bara fyra av portföljbolagen är svenska, trots att Seed Capital har som uttalat mål att finansiera och stötta duktiga entreprenörer i både Danmark och Sydsverige.

— Två av investeringarna är ganska små, säger Carsten Schou, partner på Seed Capital med hänvisning till bioteknikbolaget Observe Medical och läkemedelsbolaget Minervax, som finns i Danmark men är baserat på forskning vid Lunds universitet.

Seed Capitals hittills största svenska investeringar har gjorts i bioteknikbolaget Celltrix och mobilteknikbolaget Kaskado.

Carsten Schou vill inte sätta några belopp på Seed Capitals investeringar i Danmark kontra Sverige men medger att 4 svenska portföljbolag av totalt 60 är lite. Som ett av huvudskälen ser han svenska affärsänglars motvilja mot att skriva avtal vid saminvesteringar med Seed Capital om att man inte ska överlåta sin andel till andra parter.

— Vi har statliga Vækstfonden i ryggen och kan inte riskera att danska skattemedel plötsligt försvinner iväg åt konstiga håll. Ett andra skäl är de mentala barriärer som finns på bägge håll. Vi diskuterar mycket hur vi kan bli synligare i Sydsverige, men svenska bolag söker inte heller upp oss, vilket vi gärna vill uppmana dem till, säger Carsten Schou.

Klik her for att se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Danska Seed Capital kan investera så mycket som 25 procent av sitt kapital i södra Sverige. Det är fonden ensam […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen