fredag 26 juli 2024

inloggad som

Skåne står vid sidlinjen i finansbranschens revolution

mini_erikKort sagt: Finansbranschen har seglat upp som den kanske hetaste jaktmarken för innovationsbolag med omstörtande ambitioner. Men i Öresundsregionen är vi knappt ens på banan då allt från fondförvaltarnas miljarder till småskramlet i portmonnän digitaliseras.

Av: Erik Olausson, chefredaktör
Research: Magnus Erlandsson

Det som på tillyxad svengelska brukar kallas ”fintech” syftar egentligen på allt som gör att hantering och transaktioner av pengar kan automatiseras. Högprofilerade exempel är Izettle, vars dosa förvandlar en mobiltelefon eller läsplatta till en betalkortsterminal, och Tink, som med 85 miljoner kronor från bland andra Sunstone Captial och SEB Venture Capital i ryggen utvecklar en app som hjälper privatpersoner hålla koll på hushållskassan.

Sektorn blir allt hetare. Enligt Industrifondens senaste halvårsöversikt av investeringar i svenska teknikbolag gick var åttonde investering till det fonden definierar som fintech, mer än för någon annan specifik sektor.

Bakom siffrorna står bland andra Malmöbolaget Kollektiva, vars idé går ut på att filtrera ut de mest framgångsrika PPM-spararna och låta samtliga användare kopiera en sammanvägning av deras fondval. Kollektiva har det senaste året backats upp med närmare 40 miljoner kronor från bland andra Dan Olofsson, Greg Dingizian och Collectors grundare Lena Apler.

Förra veckan godkände Pensionsmyndigheten distributionen av fem fonder vars förvaltning baseras på Kollektivas insamlade data. Därmed blir fonderna valbara i PPM-systemet.

Även doldisen Cimalgo i Lund är på väg att sätta verkliga pengar på spel med sin algoritm för att hitta köplägen på aktiemarknaden. Som Rapidus rapporterade i går arbetar ledningen med att samla ihop 30 miljoner euro till en Luxemburgbaserad fond där Cimalgos mjukvara ska sköta förvaltningen.

Det finns ytterligare en handfull skånska exempel, däribland Sony Mobile-avknoppningen Palago, vars armband ska fungera som ett digitalt betalkort, och Mincbolaget Bit4M, som använder blockkedjetekniken bakom kryptovalutan Bitcoin för att göra internationella transaktioner billigare. Men en närmare titt visar att sektorn är väldigt koncentrerad till Stockholm.

Enligt en genomgång från Handelshögskolan jobbar i dag närmare 6.000 personer i Stockholmsområdet i teknikbolag inriktade på finansbranschen. Någon exakt siffra för Skåne finns inte men enligt Rapidus efterforskningar handlar det om några få tiotal.

Skevheten är naturlig om man betänker att Stockholm i mångt och mycket är Nordens finansiella centrum. Här finns såväl storbankerna som kapitalförvaltarna och Nordens största aktiemarknad. Det är här Nordea lanserat ett acceleratorprogram för teknikbolag inom finansbranschen. Det är här Swedbank börjat samarbeta med inkubatorn Sting för att suga upp nya idéer och företag.

Att sitta i en pengastinn miljö är aldrig fel för uppstartsbolag men för de inriktade på teknik för finanssektorn är det närmast en överlevnadsfråga. Inte bara för att de tänkta kunderna ofta finns i närområdet, en ännu större effekt är tillgången på folk med erfarenhet från branschen.

Ett typexempel är Stockholmsbaserade Limina, som Di Digital skrev om i veckan. Bolaget utvecklar ett affärssystem specifikt riktat mot fondbolag och är grundat av Kristoffer Fürst, med en bakgrund från Handelsbanken och hedgefondförvaltarna Brummer & Partners.

Uppförsbacken är därför brant, men vi ska heller inte överdriva Stockholms fördelar. Nordea är visserligen Nordens största bank, men Danske Bank är nummer två. Generellt händer det också mycket mer på andra sidan sundet. Under sommaren fick Bitcoin-handlaren Coinify i Köpenhamn in 34 miljoner kronor från Seed Capital och SEB Venture Capital, och just nu färdigställs lokalerna för inkubatormiljön Copenhagen Fintech Lab, uppbackad av Finansforbundet.

Exemplet med Palago visar att mobiltekniken, som länge varit en paradgren i Lund, kommer väl till pass i många delar av betalkedjan. Kan vi gifta ihop det kunnandet med de finansiella aktörerna i Köpenhamn har vi kommit en bra bit på vägen.

Ett annat sätt att växla upp regionens potential vore att skapa tätare band mellan LTH och Ekonomihögskolan i Lund, som i dag har mycket lite med varandra att göra. Det kan löna sig. I Limina sitter forskaren Pontus Braunerhjelm som styrelseordförande. Han är visserligen ekonomiprofessor – men på KTH.

Kort sagt: Finansbranschen har seglat upp som den kanske hetaste jaktmarken för innovationsbolag med omstörtande ambitioner. Men i Öresundsregionen är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Ung börs-vd med miljardmål

    Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hänt i vecka 26

    Finansiella räddningar i krysset var tongivande i veckans nyhetsflöde från skånska företag. Här figurerar bolag som Doxa, Alligator och Move By Bike, men också två starka kvinnor som gör affärer med varandra.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Skönsång mot cyberbrott 

    Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Youcruit i konkurs

    Malmöbolaget Youcruit har försatts i konkurs och huvudägarna i Volito-familjen Granlund förlorar mer än 40 miljoner kronor. Men bolagets rekryteringstjänst för lastbilschaufförer har köpts loss från konkursboet av en tidigare minoritetsägare.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • Ny IT-konsult utmanar i Skåne

    Skånska IT- och teknikkonsulter får se upp. Nu kommer en konkurrent i form av det norskgrundade Tech Seed som etablerar sig i Malmö. Åsa Melvanius är härförare i det skånska korståget.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.