söndag 28 april 2024

inloggad som

Köpenhamnsbolag går på kapitaljakt för sårvårdsteknik

Reapplix i Birkeröd utanför Köpenhamn har inlett jakten på tio miljoner euro i extern finansiering för kommersialisering av sin metod att läka diabetessår. Aktiva celler och substanser som förbättrar sårläkning koncentreras ur patientens eget blod med hjälp av bolagets patenterade process. En stort klinisk studie pågår i bland annat Lund och Kristianstad.

– En liten medicinteknisk enhet används ute på sjukhusen vid patienterna för att göra aktiva koncentrat som läggs på såren. Koncentratet kan bara användas på den aktuella patienten, säger bolagets vd Graeme Brookes.

ReapplixProcessen innebär att celler och substanser som fibrin och tillväxtfaktorer ur patientens blod koncentreras ned till en fyrtiondel av volymen. Koncentratet, som måste användas inom tio minuter, sätts direkt på såret som bandageras som vanligt. Aktiva substanser frisläpps långsamt och initierar sårläkningen.

Utrustningen och den patenterade tekniken blev godkända för den amerikanska marknaden tidigare i år för att behandla bensår, tryck- och liggsår, diabetessår samt vissa kirurgiska sår.

Bolaget har en pågående klinisk studie med totalt 250 patienter i Lund, Kristianstad, Stockholm samt Danmark och Storbritannien, som beräknas vara klar år 2017. Den rör diabetespatienter med svårbehandlade sår. En tidigare studie har körts i Danmark och Sverige.

Sedan Reapplix grundades 2008 har bolaget tagit in ungefär tio miljoner euro och jagar nu efter lika mycket till. Emissionens beräknas vara färdig första kvartalet 2018. Största ägarna i dag är Seed Capital, Novo Seeds och Vækstfonden.

Elisabet Ottosson

Reapplix i Birkeröd utanför Köpenhamn har inlett jakten på tio miljoner euro i extern finansiering för kommersialisering av sin metod […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.