onsdag 24 april 2024

inloggad som

Forskarpatent i Syd går till Aktietorget med nyfinansierat portföljbolag

Läkemedelsbolaget Gabather i Lund blir den senaste forskningsavknoppningen att göra debut på Aktietorget. Inför den planerade listningen i november har bolaget tagit in 3,8 miljoner kronor från ett tiotal svenska affärsänglar, med garanti om ytterligare 5 miljoner framöver. Samtidigt går BioInvents tidigare vd Svein Mathisen in som styrelseordförande.

Gabather bildades så sent som i somras kring en portfölj med närmare 100.000 centralstimulerande substanser som visat sig påverka gaba-receptorerna i centrala nervsystemet. Bland de första tänkta applikationsområdena finns läkemedel mot depression och smärta med bättre effekt än de benzodiazepiner som används i dag.

Som upphovsmän till Gabathers patentportfölj står fyra forskare från Köpenhamns och Lunds universitet, däribland kemiprofessorn Olov Sterner som tar plats i styrelsen. Ordförande blir Svein Mathisen, tidigare mångårig vd för börsnoterade BioInvent. Men det operativa arbetet i bolaget bedrivs av Louisa Jedlina, som är anställd projektledare, och Bert Junno, vd för huvudägaren Forskarpatent i Syd.

Närmast på agendan är säkerhetsstudier, ett krav för att sedan kunna testa substanserna på människor. För att nå dit är bolaget i färd med att stärka kassan. Utöver de 3,8 miljoner kronor som redan kommit in på kontot siktar ledningen på ytterligare 16 miljoner kronor i två steg, där drygt 5 miljoner är garanterade av Forskarpatent i Syd och den nytillkomna gruppen affärsänglar.

Bland Forskarpatent i Syds portföljbolag finns sedan tidigare Aktietorgslistade Wnt Research, BioInvent och Galecto Biotech, som 2012 tog in tio miljoner euro från Sunstone Capital, Seed Capital, Novo Seeds och Merck Serono Ventures.

Erik Olausson

Läkemedelsbolaget Gabather i Lund blir den senaste forskningsavknoppningen att göra debut på Aktietorget. Inför den planerade listningen i november har […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad