fredag 26 april 2024

inloggad som

Dansk printerutvecklare jagar svensk partner

Med marknadsintroduktionen av en 3D-printer till budgetpris fick DTU-avknoppningen Blueprinter i Köpenhamn något av ett genombrott i år. Närmast på agendan är att hitta en svensk partner för att sköta försäljning och support på östra sidan Öresund.

— Vi har partner på plats i Holland, Tyskland, Spanien och Italien men av olika skäl ingen i Sverige. Det ska vi skaffa nu, säger vd Niels Appel till Rapidus.

Blueprinter baseras på upptäckten av två studenter vid Danmarks Tekniske Universitet att det termiska skrivarhuvudet i apparaterna som skriver ut kvitton i detaljhandeln kan användas för att smälta plastpulver till långa plasttrådar under kontrollerade former. Första prototypen var klar 2010 och lockade DTU Symbion Innovation att investera i verksamheten. Sedan dess har även Seed Capital och Vækstfonden tillkommit i ägarlistan. Niels Appel, med ett förflutet från ledande befattningar på scannertillverkaren Contex och Micrsoft i Danmark, finns också med bland de affärsänglar som investerat i Blueprinter.

— Vi har fått våra investeringar på plats och har därför inget behov av ytterligare kapitalresning just nu, säger han.

Blueprinters apparat för 3D-utskrifter i plast baserat på datormodeller säljs i dag för runt 135.000 danska kronor, en fjärdedel mot de flesta konkurrenters 3D-skrivare. Målgruppen är främst små- och mellanstora företag som annars inte har råd med en 3D-skrivare för att exempelvis tillverka prototyper. Bland kunderna finns danska hörapparatstillverkaren Oticon.

Blueprinter sysselsätter i dag 16 personer och ledningen räknar med ytterligare tre nyanställningar i år. Utvecklingen sker fortfarande i Köpenhamn medan två ur säljpersonalen är stationerade i England och tillverkningen sker i Polen.

Klik her for at se dansk version af artikeln.

Keld Broksø

Med marknadsintroduktionen av en 3D-printer till budgetpris fick DTU-avknoppningen Blueprinter i Köpenhamn något av ett genombrott i år. Närmast på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.