lördag 9 november 2024

inloggad som

Forskarpatent Syd knoppar av hjärtmedicin

Forskarpatent Syd är i färd med att utöka portföljen med tre nybildade bolag inom hjärtmedicin, psykofarmaka och dentalteknik. Inom ett år hoppas vd Bert Junno ha hittat såväl projektledare som finansiering till de nya forskningsavknoppningarna.

Prekliniska studier pågår redan i det första bolaget, som utvecklar en läkemedelskandidat mot blodproppar baserad på aptamerer, delar av RNA-kedjan. Även i bolag nummer två, med arbetsnamnet Gaba AB, pågår prekliniska studier men där är tillämpningen ännu inte spikad.

— Där har vi har lite olika spår att följa. Patentfamiljen inkluderar runt 100.000 substanser som visat sig ha stor effekt på det centrala nervsystemet, säger Bert Junno.

Bland de möjliga terapiområdena nämner han depressioner. Gaba-receptorn i centrala nervsystemet är målet för en rad centralstimulerande medel, däribland benzodiazepiner som Valium. Bakom bolaget står fyra forskare vid Köpenhamns universitet och Lunds universitet, däribland kemiprofessorn Olov Sterner som även varit med i Lundabolaget Oncorel och Helsingborgsbaserade Adenovir.

Den tredje nybildningen har närmare till marknaden. Här handlar det om en ny tillverkningsmetod för keramiska tandproteser av zirkonium. Tekniken har utvecklats av Per Vult von Steyern, lektor vid tandvårdshögskolan i Malmö.

Med bolagen registrerade inleder Bert Junno jakten på externa finansiärer. Han pekar på Forskarpatent Syds portföljbolag Galecto Biotech, som 2012 fick in tio miljoner euro från Sunstone Capital, Seed Capital, Novo Seeds och Merck Serono Ventures.

— Det kan bli den typen av finansiering. Eller listning, som med portföljbolaget WntResearch där vi gick till Aktietorget, säger han.

Forskarpatent Syd har två anställda. Bolaget är i dag helägt av Almi Invest sedan de tidigare minoritetsägarna Lunds universitets holdingbolag Luis, Blekinge forskningsstiftelse, Högskolan i Halmstad och Sveriges Lantbruksuniversitet köptes ut 2012.

Erik Olausson

Forskarpatent Syd är i färd med att utöka portföljen med tre nybildade bolag inom hjärtmedicin, psykofarmaka och dentalteknik. Inom ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • 34:orna: De är årets topp fem

    Igår hyllades ungt entreprenörskap när Rapidus bjöd in till 34-gala. Kvällen präglades av nya möten, delade erfarenheter – och förstås prisutdelning när listans topp fem äntligen avslöjades.

  • 34:orna 2024 – Hela listan

    Årets lista med Rapidus 34:or är klar. På torsdagen den 7 november hyllades de alla. Här är hela listan med de entreprenörer som är max 34 år och som Rapidus tycker är Skånes mest intressanta just nu.

  • Härliga mingelbilder

    Rapidus unga entreprenörer fick sig ett powermingel vid årets 34-gala. Här kunde de frottera sig med bankfolk, rekryterare, jurister och många fler där nyttan är ömsesidig. Och inte minst kunde 34:orna träffas sinsemellan och utbyta erfarenheter. Här är mingelbilderna.

  • Tillväxtgurun ger sina bästa tips

    Podd: Thomas Ahrens har verkat som managementkonsult i 30 år. Hans har skrivit totalt elva böcker om scale up-verksamhet, bland […]


  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Medimi blir inte norskt

    Den aviserade affären där Lundabolaget Medimi skulle köpa det norska bolaget Med Things blir inte av. Medimi står därmed på ruta ett med en nyligen genomförd nyemission som gav 28 procent av det önskade beloppet.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Gedea stänger större runda än väntat

    Det lundabaserade kvinnohälsobolaget Gedea Biotech har fått in nya friska miljoner i en runda som blev större än förväntat. Så här blev utfallet och det här ska pengarna räcka till.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • Vd-byte på Smile

    Ebba Fåhraeus slutar efter tio år som vd på life science-inkubatorn Smile. En ny vd börjar på måndag och är en internrekrytering. – Det blir inte lätt att toppa det Ebba har åstadkommit, säger efterträdaren.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.

  • Aptahems kassa sinar

    Malmöbolaget Aptahem har öppnat sin andra finansieringsrunda för året. Vid den förra rundan var aktieägarnas intresse för bolagets läkemedelskandidat mot sepsis svalt. På börsen har bolagets aktie rasat.

  • Aligned Bio skalar upp efter ny runda

    Lundabolaget Aligned Bio har säkrat verksamheten under 2025 med en ny finansieringsrunda. Nu ska bolagets teknik ut på marknaden.