fredag 26 april 2024

inloggad som

Forskarpatent Syd knoppar av hjärtmedicin

Forskarpatent Syd är i färd med att utöka portföljen med tre nybildade bolag inom hjärtmedicin, psykofarmaka och dentalteknik. Inom ett år hoppas vd Bert Junno ha hittat såväl projektledare som finansiering till de nya forskningsavknoppningarna.

Prekliniska studier pågår redan i det första bolaget, som utvecklar en läkemedelskandidat mot blodproppar baserad på aptamerer, delar av RNA-kedjan. Även i bolag nummer två, med arbetsnamnet Gaba AB, pågår prekliniska studier men där är tillämpningen ännu inte spikad.

— Där har vi har lite olika spår att följa. Patentfamiljen inkluderar runt 100.000 substanser som visat sig ha stor effekt på det centrala nervsystemet, säger Bert Junno.

Bland de möjliga terapiområdena nämner han depressioner. Gaba-receptorn i centrala nervsystemet är målet för en rad centralstimulerande medel, däribland benzodiazepiner som Valium. Bakom bolaget står fyra forskare vid Köpenhamns universitet och Lunds universitet, däribland kemiprofessorn Olov Sterner som även varit med i Lundabolaget Oncorel och Helsingborgsbaserade Adenovir.

Den tredje nybildningen har närmare till marknaden. Här handlar det om en ny tillverkningsmetod för keramiska tandproteser av zirkonium. Tekniken har utvecklats av Per Vult von Steyern, lektor vid tandvårdshögskolan i Malmö.

Med bolagen registrerade inleder Bert Junno jakten på externa finansiärer. Han pekar på Forskarpatent Syds portföljbolag Galecto Biotech, som 2012 fick in tio miljoner euro från Sunstone Capital, Seed Capital, Novo Seeds och Merck Serono Ventures.

— Det kan bli den typen av finansiering. Eller listning, som med portföljbolaget WntResearch där vi gick till Aktietorget, säger han.

Forskarpatent Syd har två anställda. Bolaget är i dag helägt av Almi Invest sedan de tidigare minoritetsägarna Lunds universitets holdingbolag Luis, Blekinge forskningsstiftelse, Högskolan i Halmstad och Sveriges Lantbruksuniversitet köptes ut 2012.

Erik Olausson

Forskarpatent Syd är i färd med att utöka portföljen med tre nybildade bolag inom hjärtmedicin, psykofarmaka och dentalteknik. Inom ett […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.