söndag 28 april 2024

inloggad som

TDC-avtal utlöser krig mellan e-boksleverantörer

Efter att ha slutit avtal med Danmarks största mobiloperatör TDC går e-boksförlaget Mofibo på offensiven, bland annat med sikte på svenska marknaden. Men för Schibstedt-stödda konkurrenten Riidr är slaget långt ifrån förlorat.

Köpenhamnsbaserade Mofibo, som bland annat har Seed Capital i ägarlistan, offentliggjorde förra veckan ett avtal med TDC som innebär att mobiloperatörens kunder får rabatt på Mofibos abonnemang med tusentals e-böcker. Affären väcker viss avund hos Riidr, som 2012 fick in riskkapital från norska mediekonglomeratet Schibstedt. Säljchefen Anders Breinholst menar att affären gett Riidr en spark i baken.

— Om vi ska bli stora på marknaden måste vi ut och resa rejält med kapital nu. Och ett avtal med en mobiloperatör skulle inte vara fel, säger han till Rapidus.

Riidr är liksom konkurrenten Mofibo ett uppstartsbolag från Köpenhamn. Båda erbjuder månadsabonnemang med fri tillgång till tusentals e-böcker. Men medan Mofibo ännu bara har ett uttalat mål om att komma in på svenska marknaden är Riidr redan underleverantör till svenska Bokon.se, liksom till norska Ebok.no.

Inget av bolagen har ännu visat vinst. Även om varken Riidr eller Mofibo offentliggör hur många prenumeranter de har medger Anders Breinholst att Mofbio har störst marknadsandel i dag, trots att Riidr var först ut på marknaden.

Mofibos vd är Morten Strunge, grundare till mobiloperatören Onfone, som 2011 såldes till TDC för 300 miljoner danska kronor.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Efter att ha slutit avtal med Danmarks största mobiloperatör TDC går e-boksförlaget Mofibo på offensiven, bland annat med sikte på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.