söndag 25 februari 2024

inloggad som

Øresundsuniversitetet ifrågasätts på båda sidor Sundet

Låsningar i styrelsearbetet har gjort samarbetet i Øresundsuniversitet tungrott. Efter krav från medlemmarna görs nu en stor genomgång av verksamheten. Men IT-universitet i Köpenhamn har redan lämnat samarbetet medan tungviktaren Danmarks Tekniske Universitet kritiserar det öppet.

I början av juni beslöt styrelsen för Øresundsuniversitetet att se över den komplicerade styrelsesituationen, som ibland fördröjt ärenden i flera månader. Øresundsuniversitetet och dess dotterorganisation Øresund Science Region har nämligen varsin styrelse, som ibland tvingas vänta in varandras möten för att få igenom beslut.

Kritiken har varit tung från rektorn för Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Lars Pallesen, samt regionerna. Även Lars Carlsson, rektor för Högskolan Kristianstad, stämmer in i delar av den.

— Det är en komplicerad organisation och beslutsagendorna sammanfaller inte alltid. Vi tror att det är dags att man gör om Øresundsuniversitetet och försöker uppgradera vissa verksamheter, säger han till Rapidus.

Redan har danska IT-universitetet valt att lämna samarbetet, enligt prorektor Jørgen Staunstrup för att man fått ut för lite av Øresundsuniversitetet och de övriga organisationerna.

Per Eriksson, rektor för Lunds universitet och styrelseordförande för Øresundsuniversitetet, menar att den genomlysning av organisationen som nu inleds antagligen kommer sluta i att Øresundsuniversitet och Øresund Science Region skiljs åt.

— Det troliga blir en lösning som Medicon Valley. Nackdelen med det blir att det blir svårare att föda nya områden, säger han.

För tillfället är känslorna hos många aktörer i anslutning till Øresundsuniversitetet upprörda, efter att Lars Pallesen på DTU kritiserat samarbetet i en artikel i Børsen. Jacob Juul Gade från Øresundsuniversitets sekretariat menar ändå att genomlysningen kan vara positiv för organisationen.

— Jag tror att den kommer att visa att skillnaden inte är så stor mellan vad våra medlemmar vill göra, säger han.

Rapidus har sökt representanter för samtliga av nio lärosäten som är medlemmar i Øresundsuniversitetet.

Låsningar i styrelsearbetet har gjort samarbetet i Øresundsuniversitet tungrott. Efter krav från medlemmarna görs nu en stor genomgång av verksamheten. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.