fredag 29 mars 2024

inloggad som

Øresundsuniversitetet ifrågasätts på båda sidor Sundet

Låsningar i styrelsearbetet har gjort samarbetet i Øresundsuniversitet tungrott. Efter krav från medlemmarna görs nu en stor genomgång av verksamheten. Men IT-universitet i Köpenhamn har redan lämnat samarbetet medan tungviktaren Danmarks Tekniske Universitet kritiserar det öppet.

I början av juni beslöt styrelsen för Øresundsuniversitetet att se över den komplicerade styrelsesituationen, som ibland fördröjt ärenden i flera månader. Øresundsuniversitetet och dess dotterorganisation Øresund Science Region har nämligen varsin styrelse, som ibland tvingas vänta in varandras möten för att få igenom beslut.

Kritiken har varit tung från rektorn för Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Lars Pallesen, samt regionerna. Även Lars Carlsson, rektor för Högskolan Kristianstad, stämmer in i delar av den.

— Det är en komplicerad organisation och beslutsagendorna sammanfaller inte alltid. Vi tror att det är dags att man gör om Øresundsuniversitetet och försöker uppgradera vissa verksamheter, säger han till Rapidus.

Redan har danska IT-universitetet valt att lämna samarbetet, enligt prorektor Jørgen Staunstrup för att man fått ut för lite av Øresundsuniversitetet och de övriga organisationerna.

Per Eriksson, rektor för Lunds universitet och styrelseordförande för Øresundsuniversitetet, menar att den genomlysning av organisationen som nu inleds antagligen kommer sluta i att Øresundsuniversitet och Øresund Science Region skiljs åt.

— Det troliga blir en lösning som Medicon Valley. Nackdelen med det blir att det blir svårare att föda nya områden, säger han.

För tillfället är känslorna hos många aktörer i anslutning till Øresundsuniversitetet upprörda, efter att Lars Pallesen på DTU kritiserat samarbetet i en artikel i Børsen. Jacob Juul Gade från Øresundsuniversitets sekretariat menar ändå att genomlysningen kan vara positiv för organisationen.

— Jag tror att den kommer att visa att skillnaden inte är så stor mellan vad våra medlemmar vill göra, säger han.

Rapidus har sökt representanter för samtliga av nio lärosäten som är medlemmar i Øresundsuniversitetet.

Låsningar i styrelsearbetet har gjort samarbetet i Øresundsuniversitet tungrott. Efter krav från medlemmarna görs nu en stor genomgång av verksamheten. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]