lördag 11 maj 2024

inloggad som

Svalt intresse för larmrapport om dansk bioteknik

Branschorganisationerna Dansk Biotek och Lægemiddelindustriforeningen samt Region Hovedstaden slog i våras larm om att Köpenhamnsregionens position som bioteknikkluster håller på att smulas sönder. Men fortfarande har nästan inget hänt.

”20 års insatser riskerar att gå förlorade” skrev författarna i rapporten ”Vägen till ett starkt bioteknikkluster i huvudstadsregionen” som kom i maj. Men inom 13 av 14 utpekade problemområden har inget förändrats.

— Det är inte mycket vi sett från det offentliga. Vi saknar fortfarande handling, säger en besviken chef för Lægemiddelindustriforeningen, Ida Sofie Jensen.

Den enda ljuspunkten handlar om att ett samarbetsforum bildats för bättre tillgång till kliniska försök.

— Sjukhusens produktionskrav växer medan den kliniska forskningen minskar. Det måste vi titta närmare på, säger Ida Sofie Jensen.

En genomgång visar att antalet kliniska försök sjunkit från 369 stycken år 2007 till 305 år 2008. Enligt rapporten från i maj kan Köpenhamnsområdet inte mäta sig med bioteknikregioner i Boston, Cambridge och Stockholm. Sedan verksamheten i regionen hade sin topp på 1990-talet har kapitalbrist urholkat tillväxten och antalet uppstartsbolag halverats.

En viktig punkt i rapporten var en rekommendation om en ny bioteknikfond med 150 miljoner danska kronor i såddkapital, finansierad av staten och Region Hovedstaden. Men några pengar från staten har det ännu inte blivit.

Åtgärdsförslag om ändrade skatteregler, så att forskningstunga bolag kan få göra avdrag för forskningsutgifter de år verksamheten går minus, har heller inte hörsammats. Utan överskott har man inget att dra av utgifterna mot och i dag kan avdragen inte överföras till år med överskott.

— Finanskrisen gör det inte lättare. Andra sektorer får stimulanspaket, så det borde vara upplagt för det här med, säger Ida Sofie Jensen.

Rapporten fokuserar endast på Region Hovedstaden och inte Öresundsregionen, där olika regelverk och dylikt skulle göra analysen ännu snårigare, menar Ida Sofie Jensen.

Keld Broksø

Branschorganisationerna Dansk Biotek och Lægemiddelindustriforeningen samt Region Hovedstaden slog i våras larm om att Köpenhamnsregionens position som bioteknikkluster håller på […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen