torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Köpenhamn skissar på fortsättning för ESS-projekt

Sedan 2015 har EU-projektet Welcoming International Talents arbetat på att locka högutbildade och deras anhöriga till att arbeta vid ESS eller Max IV, och en bostad i Öresundsregionen. Projektledaren i Köpenhamn, Lise Kingo Hansen, tittar redan på en fortsättning.

Lise Kingo Hansen pekar framförallt på två faktorer som talar för en fortsättning även för Köpenhamns-sidan då projektet avslutas 2018:

* Danmark har i år ändrat skattereglerna för forskare så att de även gäller personer som arbetar delvis vid ESS/Max IV. Utöver det kan arbetare vid ESS och Max IV nu också få uppehållstillstånd i Danmark.

*Medan Max IV invigdes 2016 planeras ESS står klart för 2020. Det innebär att projektet framförallt blir relevant från 2020.

– Jag är därför övertygad om att vi blir tvungna att fortsätta projektperioden även efter 2018, säger projektledare i Köpenhamn Lise Kingo Hansen till Rapidus.

För att projektet ska fortgå krävs en ny EU-ansökan. Welcoming International Talents är en del av projektet ESS & Max IV: Cross Border Science for Society, men just att attrahera utländska forskare är avgörande för framgång för ESS och Max IV. Där väntas arbeta 650 personer och uppemot 5.000 gästforskare från hela världen. Det är dem PR-insatsen riktas mot.

– En del av arbetet framöver handlar därför om att förklara för utlänningarna, att de nu kan bo i Köpenhamn och arbeta i Lund – eller omvänt, säger Lise Kingo Hansen.

ESS & Max IV: Cross Border Science & Society är ett EU-projekt lett av Region Skåne och Region Hovedstaden med 25 partner i Danmark, Norge samt Sverige och fortgår mellan 2015 – 2018 med en budget på 19 miljoner euro. Welcoming Internationa Talents är ett av fem delprojekt, med en budget på knappt en miljon euro.

Keld Broksø

 

Klik her for dansk version af artikeln

Sedan 2015 har EU-projektet Welcoming International Talents arbetat på att locka högutbildade och deras anhöriga till att arbeta vid ESS eller […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.