fredag 26 juli 2024

inloggad som

Köpenhamn skissar på fortsättning för ESS-projekt

Sedan 2015 har EU-projektet Welcoming International Talents arbetat på att locka högutbildade och deras anhöriga till att arbeta vid ESS eller Max IV, och en bostad i Öresundsregionen. Projektledaren i Köpenhamn, Lise Kingo Hansen, tittar redan på en fortsättning.

Lise Kingo Hansen pekar framförallt på två faktorer som talar för en fortsättning även för Köpenhamns-sidan då projektet avslutas 2018:

* Danmark har i år ändrat skattereglerna för forskare så att de även gäller personer som arbetar delvis vid ESS/Max IV. Utöver det kan arbetare vid ESS och Max IV nu också få uppehållstillstånd i Danmark.

*Medan Max IV invigdes 2016 planeras ESS står klart för 2020. Det innebär att projektet framförallt blir relevant från 2020.

– Jag är därför övertygad om att vi blir tvungna att fortsätta projektperioden även efter 2018, säger projektledare i Köpenhamn Lise Kingo Hansen till Rapidus.

För att projektet ska fortgå krävs en ny EU-ansökan. Welcoming International Talents är en del av projektet ESS & Max IV: Cross Border Science for Society, men just att attrahera utländska forskare är avgörande för framgång för ESS och Max IV. Där väntas arbeta 650 personer och uppemot 5.000 gästforskare från hela världen. Det är dem PR-insatsen riktas mot.

– En del av arbetet framöver handlar därför om att förklara för utlänningarna, att de nu kan bo i Köpenhamn och arbeta i Lund – eller omvänt, säger Lise Kingo Hansen.

ESS & Max IV: Cross Border Science & Society är ett EU-projekt lett av Region Skåne och Region Hovedstaden med 25 partner i Danmark, Norge samt Sverige och fortgår mellan 2015 – 2018 med en budget på 19 miljoner euro. Welcoming Internationa Talents är ett av fem delprojekt, med en budget på knappt en miljon euro.

Keld Broksø

 

Klik her for dansk version af artikeln

Sedan 2015 har EU-projektet Welcoming International Talents arbetat på att locka högutbildade och deras anhöriga till att arbeta vid ESS eller […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.