söndag 25 februari 2024

inloggad som

Regionens småfiskar äts upp för tidigt

Kort sagt: En strid ström fusioner och uppköp inom life science pågår nu i regionen. Samtidigt pekar flera färska, men ganska anonyma, rapporter mot farliga konsekvenser av för tidiga exits. Risken är att vi aldrig får några nya ”unicorns” här i regionen när de stora fiskarna äter de små på ett tidigt stadium.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af analysen

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, som regionen önskar ska placeras i Köpenhamn, har i juni lagt fram 16 initiativ för att stötta småföretagens kamp med att ta fram nya läkemedel. EMA-rapporten är den senaste av ett antal nya, men förbisedda, rapporter. De pekar på att mindre bolag sällan når särskilt långt i att själva utveckla läkemedel och medicinteknikprodukter. Skurken är fusioner och uppköp.

Om inte små bioteknikbolag får bättre stöd från universitet och oberoende investerare, så kommer flera stora bioteknikföretag, och särskilt stora utländska investerare, äta upp regionens småbolag. Således får de små fiskarna inte nå sin fulla potential i regionen, vilket är osunt.

Exempelvis framgår det i rapporten ”M&A Outlook and Firepower Report 2017” från revisionsjätten EY att risken för minskad omsättning får de stora spelarna att köpa upp mer i 2017 för att på så vis stå starkare. Enbart i Danmark har 11 bioteknikbolag köpts upp under 2016.

Det är förståeligt att småbolag lockas av snabba vinster. Det är heller inte enbart dåligt eftersom en rad läkemedel på det viset faktiskt kan bli något. Rapidus ser den största faran i att det numera är mycket lång väg till att få nästa Novo Nordisk, Lundbeck, Genmab, eller Leo Pharma här i regionen. Viljan att ta ett litet bolag hela vägen försvinner.

Problemet syns även globalt: bioteknikaktier klarade sig sämst under fjolåret. De stora jättarna kämpar för att få igång tillväxten. Lösningen är uppköp av mindre verksamheter för att få ny innovation, påpekar en dansk gren av Goldman Sachs, som agerat rådgivare vid försäljningen av danska företag som Sonion, Ferrosan och Dako.

En annan förbisedd rapport kom i april, författad av IrisGroup och Dansk Biotek. Slutsatsen är allvarlig för Medicon Valley: förmågan att skapa bioteknikföretag med stor framtidspotential är nedsatt eftersom de köps upp och fusioneras för tidigt.

Alarmklockorna bör ringa eftersom en stor del av regionens tillväxt fortsättningsvis kommer bäras av 10-20 år gamla bioteknikföretag. Samtidigt får yngre och små företag långt mindre kapital än de äldre kollegorna fick tidigt i sin utveckling. Riskkapitalinvesteringarna är i dag en tredjedel av vad de var åren 2007-2008.

Det är därmed en fusion- och uppköpskris som hotar tillväxten bland regionens life science-industri. Ta Symphogen som exempel. Efter nyår 2016 fick dåvarande vd Kirsten Drejer 1,2 miljarder danska kronor från amerikanska Baxalta. Det var 16 år efter att hon var med och startade Symphogen i en källare i Hellerup. Konsekvensen är nu att Symphogens tillväxt pekar mot USA – inte mot vår region.

Ytterligare en anonym rapport kom i mars från den danska regeringens tillväxtteam för life science: ”Life Science i världsklass”. Dansk life science exporterar årligen för 107 miljarder danska kronor, men mycket tillväxtpotential utnyttjas inte trots möjlighet för dubblering 2025, enligt rapporten. Orsaken är kapital: om det inte varit så svårt att resa, skulle flera småbolag ha större volym inför fusioner och uppköp.

Även ”VækstDanmark 2025” har satt fingret på denna ömma punkt. De få ambitiösa, danska uppstartsbolag som finns låter sig börsnoteras i exempelvis Stockholm, säljs till utlandet eller till gamla företag som Novo. Novo A/S har bland annat investerat i  cancerbolaget IO Biotech och sårbehandlingsbolaget Reapplix, samt Linköpingsbaserade Amra. Utöver det har Novo Ventures investerat i 120 bolag och gjort över  30 framgångsrika exits. Det har gjort Novo större – och genererat färre självständiga uppstartsbolag.

Vad kan göras? Vi behöver en mental förändring i tillväxtkulturen, men resten handlar om ramverket: det vill säga lättare tillgång till kapital, starkare samarbeten med universiteten och inte minst lämpligare skattelagar i Danmark.

Fram tills dess kommer makten fortsättningsvis koncentreras hos de stora fiskarna, medan de små äts upp.

Kort sagt: En strid ström fusioner och uppköp inom life science pågår nu i regionen. Samtidigt pekar flera färska, men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.