fredag 26 juli 2024

inloggad som

Regionens småfiskar äts upp för tidigt

Kort sagt: En strid ström fusioner och uppköp inom life science pågår nu i regionen. Samtidigt pekar flera färska, men ganska anonyma, rapporter mot farliga konsekvenser av för tidiga exits. Risken är att vi aldrig får några nya ”unicorns” här i regionen när de stora fiskarna äter de små på ett tidigt stadium.

Av Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör

Klik her for at se dansk version af analysen

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, som regionen önskar ska placeras i Köpenhamn, har i juni lagt fram 16 initiativ för att stötta småföretagens kamp med att ta fram nya läkemedel. EMA-rapporten är den senaste av ett antal nya, men förbisedda, rapporter. De pekar på att mindre bolag sällan når särskilt långt i att själva utveckla läkemedel och medicinteknikprodukter. Skurken är fusioner och uppköp.

Om inte små bioteknikbolag får bättre stöd från universitet och oberoende investerare, så kommer flera stora bioteknikföretag, och särskilt stora utländska investerare, äta upp regionens småbolag. Således får de små fiskarna inte nå sin fulla potential i regionen, vilket är osunt.

Exempelvis framgår det i rapporten ”M&A Outlook and Firepower Report 2017” från revisionsjätten EY att risken för minskad omsättning får de stora spelarna att köpa upp mer i 2017 för att på så vis stå starkare. Enbart i Danmark har 11 bioteknikbolag köpts upp under 2016.

Det är förståeligt att småbolag lockas av snabba vinster. Det är heller inte enbart dåligt eftersom en rad läkemedel på det viset faktiskt kan bli något. Rapidus ser den största faran i att det numera är mycket lång väg till att få nästa Novo Nordisk, Lundbeck, Genmab, eller Leo Pharma här i regionen. Viljan att ta ett litet bolag hela vägen försvinner.

Problemet syns även globalt: bioteknikaktier klarade sig sämst under fjolåret. De stora jättarna kämpar för att få igång tillväxten. Lösningen är uppköp av mindre verksamheter för att få ny innovation, påpekar en dansk gren av Goldman Sachs, som agerat rådgivare vid försäljningen av danska företag som Sonion, Ferrosan och Dako.

En annan förbisedd rapport kom i april, författad av IrisGroup och Dansk Biotek. Slutsatsen är allvarlig för Medicon Valley: förmågan att skapa bioteknikföretag med stor framtidspotential är nedsatt eftersom de köps upp och fusioneras för tidigt.

Alarmklockorna bör ringa eftersom en stor del av regionens tillväxt fortsättningsvis kommer bäras av 10-20 år gamla bioteknikföretag. Samtidigt får yngre och små företag långt mindre kapital än de äldre kollegorna fick tidigt i sin utveckling. Riskkapitalinvesteringarna är i dag en tredjedel av vad de var åren 2007-2008.

Det är därmed en fusion- och uppköpskris som hotar tillväxten bland regionens life science-industri. Ta Symphogen som exempel. Efter nyår 2016 fick dåvarande vd Kirsten Drejer 1,2 miljarder danska kronor från amerikanska Baxalta. Det var 16 år efter att hon var med och startade Symphogen i en källare i Hellerup. Konsekvensen är nu att Symphogens tillväxt pekar mot USA – inte mot vår region.

Ytterligare en anonym rapport kom i mars från den danska regeringens tillväxtteam för life science: ”Life Science i världsklass”. Dansk life science exporterar årligen för 107 miljarder danska kronor, men mycket tillväxtpotential utnyttjas inte trots möjlighet för dubblering 2025, enligt rapporten. Orsaken är kapital: om det inte varit så svårt att resa, skulle flera småbolag ha större volym inför fusioner och uppköp.

Även ”VækstDanmark 2025” har satt fingret på denna ömma punkt. De få ambitiösa, danska uppstartsbolag som finns låter sig börsnoteras i exempelvis Stockholm, säljs till utlandet eller till gamla företag som Novo. Novo A/S har bland annat investerat i  cancerbolaget IO Biotech och sårbehandlingsbolaget Reapplix, samt Linköpingsbaserade Amra. Utöver det har Novo Ventures investerat i 120 bolag och gjort över  30 framgångsrika exits. Det har gjort Novo större – och genererat färre självständiga uppstartsbolag.

Vad kan göras? Vi behöver en mental förändring i tillväxtkulturen, men resten handlar om ramverket: det vill säga lättare tillgång till kapital, starkare samarbeten med universiteten och inte minst lämpligare skattelagar i Danmark.

Fram tills dess kommer makten fortsättningsvis koncentreras hos de stora fiskarna, medan de små äts upp.

Kort sagt: En strid ström fusioner och uppköp inom life science pågår nu i regionen. Samtidigt pekar flera färska, men […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Podd: Så gick det efter Darknästet

    Från draknäste till lejonkula. Tre startups berättar om hur det gick efter att de medverkat i SVT:s program Draknästet. I vår podd Lejonkulan ställer prgramledare Jan Dahlqvist de avgörande frågorna till entreprenörerna. Lyssna här.

  • Så ska han dubbla försäljningen

    – Jag har suttit i styrelsen i fem år, det vore konstigt om jag ville ändra allt nu när jag är vd. Det säger Thule Groups koncernchef sedan snart ett år, Mattias Ankarberg. Men hur ska han klara ett extremt ambitiöst tillväxtmål? I en intervju med Rapidus berättar han om Thules väg framåt.

  • Rapportflod vecka 29

    Fler än 20 skånska börsbolag rapporterade sina andra kvartal i förra veckan. Somliga bolag sätter rekord trots att tiderna anses tuffa. Ett av dem är Lindab med vd Ola Ringdahl.

  • Enzymatica byter affärsmodell

    Enzymatica i Lund, som tillverkar förkylningssprayen Coldzyme, tittar på en ny affärsmodell. Den bedöms höja lönsamheten men det kommer att ta längre tid än vad bolaget tidigare sagt. Så här går tankegångarna hos ordförande Bengt Baron.


  • Skånska aktievinnare – och förlorare

    Första halvåret 2024 har redan gått och då är det dags för en halvårsavstämning av de skånska börsbolagen. Åtta aktier har stigit med mer än 100 procent hittills i år, medan sex stycken har fallit med mer än 90 procent. Se här vilka.

  • Hon sätter 1 miljard i rullning

    Det tog ett år, men nu har klimatinvesteringsfonden Pale Blue Dot börjat investera i sin andra fond. 1 miljard kronor väntar på att finna rätt adresser i hela världen i form av såddkapital till startups som jobbar klimatsmart. Heidi Lindvall, partner och en av fondens grundare, berättar för Rapidus.

  • Miljardavtalet sprack

    Bioteknikföretaget Aqilions samarbetsavtal med läkemedelsjätten Merck avslutas. Av avtalet som hade potential att ge Aqilion 10 miljarder kronor, blir alltså intet.

  • Tunga skånska portföljer

    Nästan 50 miljarder kronor finns i åtta av Skånes största aktieportföljer. Rapidus har tagit en titt på några av de skånska familjernas och stiftelsernas innehav. Gissa vilka som är störst!

  • Enorama lanserar i USA

    Nikotintuggummin, medicinsk cannabis och vitt snus. Malmöbolaget Enorama Pharma har sicksackat sig fram med sina produktprioriteringar. Men nu ska det vita snuset lanseras i USA.

  • Magle på köparstråt

    Magle Chemoswed i Malmö aviserar sitt andra förvärv på kort tid. Först var det Amniotics som slukades, nu köper kontraktstillverkaren ett danskt bolag för 240 Mkr.

  • Aktietips för sommaren

    Det finns mer än 160 börsnoterade bolag med säte i Skåne. Visst måste några av dessa aktier glädja sina ägare i sommar? Rapidus har pratat med ett par skånska aktierävar som tipsar om aktier som kan få ett sommarmomentum.

  • Senzagen på offensiven

    Men 37 nya miljoner ska Senzagen, med vd Peter Nählstedt, gå på offensiven för att bredda produktportföljen och följa kunderna hela vägen till marknaden.

  • 740 Mkr till Sandberg

    Camurus huvudägare Sandberg Development sålde här om dagen aktier i Camurus för 740 Mkr. Vd Stefan Persson berättar varför.

  • Storytel gjorde honom till ängel

    En tidig investering i ljudboksjätten Storytel betalade av sig med råge och har möjliggjort flera investeringar i skånska bolag. Filip Larsson är en aktiv affärsängel i regionen, och något av en doldis.