lördag 4 maj 2024

inloggad som

ESS kan bli vinstlott för aktieägare

Kort sagt: ESS väntas ge upphov till en rad positiva tillväxteffekter iÖresundsregionen. Det finns mycket att vinna för aktieägarna till debörsbolag som lyckas dra nytta av möjligheterna som ESS skapar.

Av Anders Haskel, gästskribent

Efter att Spanien i veckan drog tillbaka sin kandidatur är sannolikheten mycket hög att den världsledande materialforskningsanläggningen European Spallation Source (ESS) kommer att börja byggas i Lund omkring 2011 och stå klar 2018.

Anläggningen skapar förutsättningar för en rejäl tillväxtimpuls till regionen och enligt en rapport som tagits fram av PricewaterhouseCoopers (PWC) kommer tillväxten i Skåne att öka med 0,08 procent per år. Siffran kan kännas låg, men då ska man komma ihåg att även en ganska liten årlig tillväxthöjning som upprepas leder till stora tal på sikt.

Högre ekonomisk tillväxt betyder ökade intäkter för näringslivet. De börsbolag som kan dra nytta av den ökade tillväxt som ESS skapar ska därför ha en högre värdering. Självklart är det ytterst svårt att beräkna dessa effekter för varje enskilt företag men att dra några allmänna slutsatser är däremot ganska enkelt.

Med hjälp av en ganska enkel klassisk aktievärderingsformel går det att teoretiskt räkna ut att för varje tiondels procent som ett företag lyckas höja sin långsiktiga tillväxt ska aktiekursen stiga med cirka 2-3 procent. Den exakta effekten avgörs av vilken tillväxt företaget har i utgångsläget. De företag som har stor verksamhet i regionen och som lyckas dra maximal nytta av ESS borde alltså stå inför en uppvärdering på börsen.

Några beräkningar av effekter på den danska sidan av Öresund har jag inte sett, men det är ett rimligt antagande att ESS kommer att bidra även till den danska tillväxten och att en del danska företag kan dra fördelar av ESS. Detta inte minst eftersom Danmark kommer att ställa upp med en förhållandevis stor del av finansieringen och naturligtvis kommer att vilja ha något i utbyte för detta.

Till att börja med kommer själva bygget av ESS generera en hel del intäkter till företagen i regionen. Men det är inte här som de stora effekterna uppstår. En jämförelse kan göras med Öresundsbron. Det är ju inte byggandet av bron som skapat positiva ekonomiska effekter runt Öresund, utan det faktum att bron finns på plats.

Beräkningar i PWC-rapporten visar att ESS kommer att bidra till en ökad efterfrågan på kontorsyta med cirka 7.000 kvadratmeter per år, vilket ska jämföras med Sigmahuset i Dockan i Malmö som är på drygt 10.000 kvadratmeter eller att Lunds Tekniska Högskola och Ideon skapat ett behov på 12.000 kvadratmeter ny kontorsyta per år. Ett välkommet tillskott, men inget som kommer att ge några tydliga effekter i byggbolagens resultaträkningar. Bygget av ett kontorshus i den här storleken motsvarar mindre än en procent av de stora svenska byggbolagens omsättning per år.

ESS väntas också medföra att det årligen kommer att byggas 500 fler bostäder i Skåne. Det är ett relativt stort tillskott till de 5.000 bostäder per år som det regionala målet är satt till. Men inte heller 500 bostäder är någon enorm summa när byggandet ska fördelas på flera olika byggbolag. Även här handlar kakan om mindre än en procent av årsomsättningen för ett stort byggbolag som Peab, Skanska eller NCC.

Dessutom kommer ESS att ge ökade behov av investeringar i infrastruktur och annat byggande. Också detta gynnar byggbolagen. Så även om effekterna av varje enskild tillväxtkomponent är begränsad är det lätt att utse byggbolagen till vinnare. Sett i förhållande till företagens storlek och var de har verksamhet så är det troligen Peab som gynnas mest av de stora svenska börsbolagen. JM, som är stor bostadsbyggare, tillhör de börsbolag som kan gynnas mest relativt sin storlek av den ökade efterfrågan på bostäder.

Tydliga effekter av ESS kan också uppstå i form av värdetillväxt på befintliga kommersiella fastigheter. Ökad tillväxt leder sannolikt till högre kontorshyror och därmed också högre värden på kontorshusen. Detta gynnar stora kontorshyresvärdar i Skåne. En tydlig vinnare bland de börsnoterade företagen är Wihlborgs som har hela sitt bestånd koncentrerat till Öresundsregionen med en tyngdpunkt på Malmö-Lund. Wihlborgs är dessutom en stor fastighetsägare på Ideonområdet samt äger Medeon i Malmö. Eftersom hyresgästerna i dessa fastigheter finns nära forskarvärlden är det objekt som kan komma att gynnas särskilt mycket av ESS.

En anläggning som ESS kräver goda kommunikationer. Det gäller inte minst flyg och här ligger Kastrup alldeles utmärkt till. Långsiktigt utvecklas flygtrafiken i linje med den allmänna tillväxten. En högre tillväxt i Skåne borde med andra ord skapa mer trafik på Kastrup, vilket åtminstone på marginalen gynnar det börsnoterade Københavns Lufthavne A/S.

Finns det fler vinnare att lyfta fram? Utan att nämna några specifika företag så bör konsulttjänster av diverse slag gynnas. Tittar vi på börsnoterade företag handlar det i så fall om teknik- och IT-konsulter med slagsida mot Öresundsregionen. Även bemanningsföretag tillhör de sektorer som gynnas av en allmänt växande ekonomi.

På sikt kommer ESS också att skapa vinnare bland de företag som lyckas kommersialisera forskarnas upptäckter. Men dessa vinster ligger långt fram i tiden. De kommer dessutom i flera fall att uppstå i företag som vi idag inte ens vet att de kommer att existera.

Kort sagt: ESS väntas ge upphov till en rad positiva tillväxteffekter iÖresundsregionen. Det finns mycket att vinna för aktieägarna till […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.


  • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

  • Kjell & Companys aktie i fritt fall

    Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

  • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

    Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

  • Flytten av ESS datacenter – mer än ett hyresavtal

    I början av nästa år inleds flytten av ESS danska datacenter, som våras ledde till starka protester. Men med flytten hamnar centret i rätt miljö, hävdar hyresvärden DTU.

  • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

  • Många projekt i Wihlborgs klimatarbete

    Fossilfritt stål och likströmskablar. Det är några av fastighetsbolaget Wihlborgs senaste givar i jakten på ett klimatsmartare fastighetsbestånd.

  • Rapportflod

    På fredagen den 14 juli släppte ett flertal av Skånes större börsbolag sina rapporter för andra kvartalet. Rökaren i krysset stod Jenny Sjödahl för, vd på Ependion, tidigare Beijer Electronics.

  • Wihlborgs gör rekord

    Fastighetsbolaget Wihlborgs tuffar på bra, mitt i den oroliga fastighetsmarknaden.

  • Tisdagens rapporter

    Inwido möter en tuffare marknad Den Malmöbaserade fönstertillverkaren Inwido startade året med att ”möta en tuffare marknad”, enligt rapporten för […]

  • Nybyggandet kan bromsas

    Wihlborgs har flera stora nybyggen på gång i västra Skåne, däribland ett par av bolagets största kontorsbyggen hittills. Men de […]