måndag 15 juli 2024

inloggad som

Många projekt i Wihlborgs klimatarbete

|  
|  

Fossilfritt stål och likströmskablar. Det är några av fastighetsbolaget Wihlborgs senaste givar i jakten på ett klimatsmartare fastighetsbestånd.

I november påbörjar Wihlborgs utbyggnaden av ett likströmsnät mellan den egna byggnaden Alfa 3-6 (Studentkåren 2) på Ideon och Blekingska nationens studentboende. Projektet genomförs i samarbete med IT-entreprenören Jonas Birgersson och syftar till att skapa ett öppet, oberoende system för energidistribution.

I Wihlborgs fastighet Alfa 3-6 kommer ett batteri att byggas och Blekingska nationen har en solcellsanläggning på sin fastighet. Mellan husen dras en likströmskabel som gör det möjligt för byggnaderna att dela på energin från batteri respektive solcellsanläggning.

På vardagar under dagtid behöver Wihlborgs fastighet el, samtidigt som Blekingskas studentboende ofta producerar mer än vad elbehovet är i studentbostäderna just då. I stället för att sälja överskottet till elnätet överförs överskottet till Alfa 3-6 och batteriet laddas upp. På kvälls- eller helgtid, när elbehovet i Alfa 3-6 är lågt, kan el överföras från batteriet till Blekingska.

– Det här är ett väldigt litet projekt men som har väldigt stor potential, lite som ett internet för el. Visionen är att bygga ut detta mellan fler fastigheter, till ett nät som är oberoende av det befintliga elnätet, säger Wihlborgs vd Ulrika Hallengren och fortsätter:

– När internet började byggas ut gick det långsamt i starten, men när det tog fart gick det väldigt fort. Vi ser samma potential med den här typen av elnät som vi bygger nu. Det befintliga elnätet är i dag underdimensionerat och även om vi vill sätta upp solpaneler på våra hus har vi en utmaning i att koppla in dem på det befintliga nätet. Det innebär att vi tvingas avvakta med sådana investeringar.

En annan satsning är en byggnad med fossilfritt stål som Wihlborgs har beställt och ska uppföras i Lund. Det handlar om en industribyggnad på 6.000 kvadratmeter. Stålet är tillverkat med Hybrit-teknik av SSAB och bygget utförs av Peab och Ruukki Construction. Projektet kommer att presenteras närmare vid en pressträff den 8 november.

– När det gäller klimatavtryck är det produktionen av byggnader som påverkar, betydligt mer än driften av dem. Det är viktigt att vi får med alla aktörer i fastighetsbranschen på den här resan. Om vi inte tänker klimatsmart i dag har vi inga hyresgäster i framtiden, säger Ulrika Hallengren.

Ett annat Wihlborgs-projekt med klimatfokus är det nybyggda huset Space i norra Lund. Det är noll-CO2-certifierat vilket innebär att det kommer att vara koldioxidneutralt under sin livstid.

Gunnar Wrede

Fossilfritt stål och likströmskablar. Det är några av fastighetsbolaget Wihlborgs senaste givar i jakten på ett klimatsmartare fastighetsbestånd.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Greg ber om mer pengar

  Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

 • Snart invigs jätteladorna

  Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

 • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

 • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

  Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

 • Motgång för Greg och Percy

  Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

 • Danska arkitekter stänger i Malmö

  Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.

 • Svenska arkitekter lider också

  Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.

 • Utmanarna satsar sig ur fastighetskrisen

  Mitt i rådande kris för nybyggnadsmarknaden planerar fastighetsbolaget Easy Depot i Malmö för expansion och sätter igång ett nytt bygge.