fredag 26 april 2024

inloggad som

Kjell & Companys aktie i fritt fall

Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

Kjell & Companys ägarbolag med huvudkontor i Malmö, föll på dagens rapport. Under förmiddagen var aktien nere 20 procent.

“Fjärde kvartalet är för hemelektronikbranschen det viktigaste under året. Årets julhandel blev en besvikelse för branschen som helhet, samtidigt lyckades Kjell Group nå en försäljning i linje med föregående år och ett kassaflöde som fortsatt minskar vår skuldsättning”, kommenterar vd Andreas Rylander.

Omsättningen landade på 761,9 miljoner kronor. Rörelseresultatet gick ner med över 30 Mkr till 22,1 Mkr och resultatet efter skatt var ner 60 procent och landade på 12,5 Mkr.

“Som vi tidigare kommunicerat möter vi alltjämt en återhållsam konsument, vilket gör att ökade kostnader i handelsledet fullt ut inte kan kompenseras genom prissättning. Under 2024 behöver vi därför bli mer effektiva som bolag. Pågående initiativ inom inköp och logistik förväntas påvisa positiva marginaleffekter och vi kommer att bredda liknande effektivisering och besparingsinitiativ till samtliga delar av verksamheten, såväl centralt som lokalt”, kommenterar Andreas Rylander.

Dagens resultat gör att styrelsen inte förslår någon utdelning.

Fastighetsbolaget Wihlborgs höjer däremot utdelningen. Hyresintäkterna i det fjärde kvartalet steg dryga nio procent och uppgick till 969 miljoner kronor. Förvaltningsresultatet uppgick till 366 miljoner kronor, ner 16,1 procent jämfört med förgående år.

Periodens resultat efter skatt blev minus 350 miljoner kronor.

Wihlborgs vd Ulrika Hallengren kommenterar det fjärde kvartalet:

“Avslutningen på 2023 var för Wihlborgs del otroligt aktiv. Vi har aldrig tecknat nya hyresavtal till ett så stort värde som vi gjorde under det fjärde kvartalet 2023, 146 miljoner kronor. Vi hade även stora uppsägningar men summerar återigen en positiv nettouthyrning i kvartalet, denna gång med plus 18 miljoner kronor”.

Martin Linderoth

Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

    Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

  • Ljus i tunneln för prylkedjan

    Kjell Group, Kjell & Companys ägarbolag med huvudkontor i Malmö, rusade på rapporten för tredje kvartalet. Vd Andreas Rylander beskriver dock dagens konsumtionsmarknad som ”ganska tuff”.

  • Pressat Heimstaden i dagens rapportflod

    Säsongen för börsbolagens rapportering för årets tredje kvartal är här. Idag kom bland andra Heimstaden, Wihlborgs, Duni, Inwido och Beijer Ref.

  • Många projekt i Wihlborgs klimatarbete

    Fossilfritt stål och likströmskablar. Det är några av fastighetsbolaget Wihlborgs senaste givar i jakten på ett klimatsmartare fastighetsbestånd.

  • Wihlborgs gör rekord

    Fastighetsbolaget Wihlborgs tuffar på bra, mitt i den oroliga fastighetsmarknaden.

  • Tisdagens rapporter

    Inwido möter en tuffare marknad Den Malmöbaserade fönstertillverkaren Inwido startade året med att ”möta en tuffare marknad”, enligt rapporten för […]

  • Nybyggandet kan bromsas

    Wihlborgs har flera stora nybyggen på gång i västra Skåne, däribland ett par av bolagets största kontorsbyggen hittills. Men de […]

  • Tunga hyreshöjningar för kontor

    Årsskiftet medförde en kraftigare höjning av kontorshyrorna än på många år. Trots det är efterfrågan på kontorslokaler fortsatt stark, även […]

  • Börshuset kan byggas om till hotell

    Malmös gamla börshus på Skeppsbron, där det i dag är kontorslokaler, står inför en renovering. Ett alternativ som fastighetsägaren Wihlborgs […]

  • Skåningar på nya jobb

    Jessica Fischer blir ny Öresundsansvarig på rekryteringsfirman Hammer & Hanborg. Hon kommer närmast från Grit Academy och har även arbetat […]