fredag 12 april 2024

inloggad som

Kjell & Companys aktie i fritt fall

Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.

Kjell & Companys ägarbolag med huvudkontor i Malmö, föll på dagens rapport. Under förmiddagen var aktien nere 20 procent.

“Fjärde kvartalet är för hemelektronikbranschen det viktigaste under året. Årets julhandel blev en besvikelse för branschen som helhet, samtidigt lyckades Kjell Group nå en försäljning i linje med föregående år och ett kassaflöde som fortsatt minskar vår skuldsättning”, kommenterar vd Andreas Rylander.

Omsättningen landade på 761,9 miljoner kronor. Rörelseresultatet gick ner med över 30 Mkr till 22,1 Mkr och resultatet efter skatt var ner 60 procent och landade på 12,5 Mkr.

“Som vi tidigare kommunicerat möter vi alltjämt en återhållsam konsument, vilket gör att ökade kostnader i handelsledet fullt ut inte kan kompenseras genom prissättning. Under 2024 behöver vi därför bli mer effektiva som bolag. Pågående initiativ inom inköp och logistik förväntas påvisa positiva marginaleffekter och vi kommer att bredda liknande effektivisering och besparingsinitiativ till samtliga delar av verksamheten, såväl centralt som lokalt”, kommenterar Andreas Rylander.

Dagens resultat gör att styrelsen inte förslår någon utdelning.

Fastighetsbolaget Wihlborgs höjer däremot utdelningen. Hyresintäkterna i det fjärde kvartalet steg dryga nio procent och uppgick till 969 miljoner kronor. Förvaltningsresultatet uppgick till 366 miljoner kronor, ner 16,1 procent jämfört med förgående år.

Periodens resultat efter skatt blev minus 350 miljoner kronor.

Wihlborgs vd Ulrika Hallengren kommenterar det fjärde kvartalet:

“Avslutningen på 2023 var för Wihlborgs del otroligt aktiv. Vi har aldrig tecknat nya hyresavtal till ett så stort värde som vi gjorde under det fjärde kvartalet 2023, 146 miljoner kronor. Vi hade även stora uppsägningar men summerar återigen en positiv nettouthyrning i kvartalet, denna gång med plus 18 miljoner kronor”.

Martin Linderoth

Prylkedjan Kjell & Companys rapport för det fjärde kvartalet blev en besvikelse och utdelning uteblir. Fastighetsbolaget Wihlborgs skruvar däremot upp utdelningen, trots minskat förvaltningsresultat.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Exoskelett i nya Lejonkulan

    Ett samarbete med Nasa banade väg för Sofie Woge att utveckla ett så kallat exoskelett för personer med ryggmärgsskada. I veckans avsnitt av Rapidus podd Lejonkulan berättar hon om sitt bolag Tendo som nu behöver pengar för att skala upp.