fredag 19 april 2024

inloggad som

Nybyggandet kan bromsas

|  
|  

Wihlborgs har flera stora nybyggen på gång i västra Skåne, däribland ett par av bolagets största kontorsbyggen hittills. Men de tuffare tiderna kan komma att bromsa det framtida byggandet. Det säger vd Ulrika Hallengren i en intervju med Rapidus.

Den regionala fastighetsjätten Wihlborgs har inte mindre än 26 större aktuella byggprojekt i Malmö, Lund och Helsingborg, antingen igång eller planerade. Men omvärldsläget skapar osäkerhet.

– Även om vi de senaste åren investerat en och en halv miljard per år i projekt så är det inte givet att man kan fortsätta med hur stor projektvolym som helst, säger vd Ulrika Hallengren.

Än så länge märks dock de tuffare tiderna inte på efterfrågan.

– 2022 slog vi rekord i nettouthyrning på årlig basis, då har du ju en hög efterfrågan. Men vi ska vara medvetna om att det är speciella tider, finansieringskostnaderna går upp och vi kanske går in i en lågkonjunktur som vi inte vet hur lång eller djup den kommer att vara.

Wihlborgs större projekt är relativt jämnt fördelade mellan de tre skånska städerna och mellan segmenten kontor å ena sida och lager, logistik och industri å den andra.

– Mycket på projektsidan är också kompletteringar för hyresgäster som vill bygga till eller om. Det är en stor efterfrågan inom logistik och produktion, vi tittar ännu mer på hur man kan förtäta ytterligare i de områdena, säger Ulrika Hallengren.

Den senaste månaden har Wihlborgs tagit första spadtaget i två stora projekt, båda i Helsingborg. Det ena är industriföretaget Nedermans nya anläggning med totalt 25.000 kvadratmeter produktion, lager och kontor.

I Hyllie har Wihlborgs två av sina största kontorsprojekt hittills. Kvartetten, ett miljöcertifierat kontorsbygge, närmar sig färdigställande. Näst på tur är Vista, ett kombinerat kontorshus och mobilitetshubb, som ska stå helt färdigt 2025.

I Lund ligger föga oväntat en viss tyngdpunkt i Brunnshög, där Wihlborgs bygger projekten Spektra och Space som delar av framväxande Science Village.

– Vi fortsätter också investera i centrum där projektet Posthornet går igång i höst, säger Ulrika Hallengren.

Hon menar att regionen har en styrka i att ha tre stora städer inom pendlingsavstånd från varandra, men med särskiljande identiteter som attraherar olika företag.

– Det är väldigt viktigt att de får ha sin särprägel. Kommunikationen mellan städerna är enormt viktig, att finnas vid centralstationerna är naturligtvis en attraktionskraft i sig. Men det kan också skilja inom en stad, centrala Lund är en sak och Ideon är en annan.

Finns det då ingen risk att de nybyggda lokalerna blir för dyra? Ulrika Hallengren tonar ner risken och pekar på att det fortsatt finns ett kontorsutbud i mindre attraktiva lägen med lägre hyresnivåer.

– Det är viktigt att hyrorna utvecklas, annars kan man inte fortsätta investera. Det man möjligen kan komma att se är en större spridning. Jag tycker att det är bra att det finns ett utbud för den som vill betala lite mindre, säger hon och fortsätter:

– Men självklart, vi ser just nu fler bolag som har svårare att få ihop investeringskalkylerna, då blir det mindre nyproduktion.

Ola Nilsson

Wihlborgs har flera stora nybyggen på gång i västra Skåne, däribland ett par av bolagets största kontorsbyggen hittills. Men de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Svensk scampi i Lejonkulan

    Veckans avsnitt av podden Lejonkulan gästas av bolaget Cresponix som ska odla hållbar scampi i Sverige. Det är första gången Jan Dahlqvist bjuder in ett bolag helt utan Skånekopplingar.