onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

Nybyggandet kan bromsas

|  
|  

Wihlborgs har flera stora nybyggen på gång i västra Skåne, däribland ett par av bolagets största kontorsbyggen hittills. Men de tuffare tiderna kan komma att bromsa det framtida byggandet. Det säger vd Ulrika Hallengren i en intervju med Rapidus.

Den regionala fastighetsjätten Wihlborgs har inte mindre än 26 större aktuella byggprojekt i Malmö, Lund och Helsingborg, antingen igång eller planerade. Men omvärldsläget skapar osäkerhet.

– Även om vi de senaste åren investerat en och en halv miljard per år i projekt så är det inte givet att man kan fortsätta med hur stor projektvolym som helst, säger vd Ulrika Hallengren.

Än så länge märks dock de tuffare tiderna inte på efterfrågan.

– 2022 slog vi rekord i nettouthyrning på årlig basis, då har du ju en hög efterfrågan. Men vi ska vara medvetna om att det är speciella tider, finansieringskostnaderna går upp och vi kanske går in i en lågkonjunktur som vi inte vet hur lång eller djup den kommer att vara.

Wihlborgs större projekt är relativt jämnt fördelade mellan de tre skånska städerna och mellan segmenten kontor å ena sida och lager, logistik och industri å den andra.

– Mycket på projektsidan är också kompletteringar för hyresgäster som vill bygga till eller om. Det är en stor efterfrågan inom logistik och produktion, vi tittar ännu mer på hur man kan förtäta ytterligare i de områdena, säger Ulrika Hallengren.

Den senaste månaden har Wihlborgs tagit första spadtaget i två stora projekt, båda i Helsingborg. Det ena är industriföretaget Nedermans nya anläggning med totalt 25.000 kvadratmeter produktion, lager och kontor.

I Hyllie har Wihlborgs två av sina största kontorsprojekt hittills. Kvartetten, ett miljöcertifierat kontorsbygge, närmar sig färdigställande. Näst på tur är Vista, ett kombinerat kontorshus och mobilitetshubb, som ska stå helt färdigt 2025.

I Lund ligger föga oväntat en viss tyngdpunkt i Brunnshög, där Wihlborgs bygger projekten Spektra och Space som delar av framväxande Science Village.

– Vi fortsätter också investera i centrum där projektet Posthornet går igång i höst, säger Ulrika Hallengren.

Hon menar att regionen har en styrka i att ha tre stora städer inom pendlingsavstånd från varandra, men med särskiljande identiteter som attraherar olika företag.

– Det är väldigt viktigt att de får ha sin särprägel. Kommunikationen mellan städerna är enormt viktig, att finnas vid centralstationerna är naturligtvis en attraktionskraft i sig. Men det kan också skilja inom en stad, centrala Lund är en sak och Ideon är en annan.

Finns det då ingen risk att de nybyggda lokalerna blir för dyra? Ulrika Hallengren tonar ner risken och pekar på att det fortsatt finns ett kontorsutbud i mindre attraktiva lägen med lägre hyresnivåer.

– Det är viktigt att hyrorna utvecklas, annars kan man inte fortsätta investera. Det man möjligen kan komma att se är en större spridning. Jag tycker att det är bra att det finns ett utbud för den som vill betala lite mindre, säger hon och fortsätter:

– Men självklart, vi ser just nu fler bolag som har svårare att få ihop investeringskalkylerna, då blir det mindre nyproduktion.

Ola Nilsson

Wihlborgs har flera stora nybyggen på gång i västra Skåne, däribland ett par av bolagets största kontorsbyggen hittills. Men de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.


  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Den i särklass svåraste frågan

    Stålkoncernen Areco har vuxit med lönsamhet genom pandemi och byggkris. De kommande fyra åren tänker ägaren Peter Areskog dubbla koncernens omsättning och bli störst i Norden inom byggplåtsprodukter. Men det är inte den svåraste frågan han funderar på.

  • Easy Depot expanderar och siktar på börsen

    Malmöbaserade Easy Depot, med flera kända näringslivsprofiler i ägarlistan, siktar på 70 miljoner i en pågående emission. Samtidigt har fastighetsbolaget landat ett avtal med byggjätten Skanska. Vd Sofia Wäborg blickar nu mot börsen.

  • Strömhopp från Doxa

    Bara tre veckor efter att vd sagt upp sig slutar även finanschefen på fastighetsbolaget Doxa. Och dessförinnan har två styrelseledamöter avgått eller avböjt omval. Rapidus har tagit reda på vad som händer i bolaget.

  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • ”I kris sätts värderingarna på prov”

    2023 var ett riktigt dåligt år för Byggnadsfirman Otto Magnusson. 20 procent av personalen fick sägas upp och nedskrivningar togs i flera byggprojekt. – Det är då det gäller att ha bra företagsvärderingar med en sammansvetsad personal, säger bröderna Dan och Ulf Magnusson, tredje generationen i bolaget.

  • Räknar inte med sänkta byggpriser

    Det krävs en räntesänkning på ytterligare 100 punkter för att bostadsbyggandet ska få möjlighet att ta fart igen. Men kanske inte ens det räcker. De höga byggpriserna lär ändå inte gå ned märkbart. Rapidus åkte till Förslöv för att träffa Peabs vd Jesper Göransson som förklarar vad han menar.

  • Peab bygger för halv miljard i Västra Hamnen

    Kontraktssumman är 454 miljoner kronor när Peab ska bygga om Kockums gamla svets- och pannverkstad i den del av Västra Hamnen som kallas Varvsstaden. Här finns 29 000 kvadratmeter som ska fyllas med… Ja vad?

  • Ledningsbyte i Doxa

    Fastighetsbolaget Doxas vd Victor Persson lämnar sin post med i stort sett omedelbar verkan. Sista dagen blir på fredag. Dessutom lämnade Ola Serneke sin post i styrelsen i förra veckan.

  • Fieldly tar sats ur byggkrisen

    Krisen i byggbranschen fick Fieldly att bromsa expansionen utanför Sverige och rikta om fokus till lönsamhet. Årets första kvartal visade Malmöbolaget vinst för första gången. Med nya pengar från ägarna är grundaren Sven Paulin redo att satsa igen.