tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Nybyggandet kan bromsas

|  
|  

Wihlborgs har flera stora nybyggen på gång i västra Skåne, däribland ett par av bolagets största kontorsbyggen hittills. Men de tuffare tiderna kan komma att bromsa det framtida byggandet. Det säger vd Ulrika Hallengren i en intervju med Rapidus.

Den regionala fastighetsjätten Wihlborgs har inte mindre än 26 större aktuella byggprojekt i Malmö, Lund och Helsingborg, antingen igång eller planerade. Men omvärldsläget skapar osäkerhet.

– Även om vi de senaste åren investerat en och en halv miljard per år i projekt så är det inte givet att man kan fortsätta med hur stor projektvolym som helst, säger vd Ulrika Hallengren.

Än så länge märks dock de tuffare tiderna inte på efterfrågan.

– 2022 slog vi rekord i nettouthyrning på årlig basis, då har du ju en hög efterfrågan. Men vi ska vara medvetna om att det är speciella tider, finansieringskostnaderna går upp och vi kanske går in i en lågkonjunktur som vi inte vet hur lång eller djup den kommer att vara.

Wihlborgs större projekt är relativt jämnt fördelade mellan de tre skånska städerna och mellan segmenten kontor å ena sida och lager, logistik och industri å den andra.

– Mycket på projektsidan är också kompletteringar för hyresgäster som vill bygga till eller om. Det är en stor efterfrågan inom logistik och produktion, vi tittar ännu mer på hur man kan förtäta ytterligare i de områdena, säger Ulrika Hallengren.

Den senaste månaden har Wihlborgs tagit första spadtaget i två stora projekt, båda i Helsingborg. Det ena är industriföretaget Nedermans nya anläggning med totalt 25.000 kvadratmeter produktion, lager och kontor.

I Hyllie har Wihlborgs två av sina största kontorsprojekt hittills. Kvartetten, ett miljöcertifierat kontorsbygge, närmar sig färdigställande. Näst på tur är Vista, ett kombinerat kontorshus och mobilitetshubb, som ska stå helt färdigt 2025.

I Lund ligger föga oväntat en viss tyngdpunkt i Brunnshög, där Wihlborgs bygger projekten Spektra och Space som delar av framväxande Science Village.

– Vi fortsätter också investera i centrum där projektet Posthornet går igång i höst, säger Ulrika Hallengren.

Hon menar att regionen har en styrka i att ha tre stora städer inom pendlingsavstånd från varandra, men med särskiljande identiteter som attraherar olika företag.

– Det är väldigt viktigt att de får ha sin särprägel. Kommunikationen mellan städerna är enormt viktig, att finnas vid centralstationerna är naturligtvis en attraktionskraft i sig. Men det kan också skilja inom en stad, centrala Lund är en sak och Ideon är en annan.

Finns det då ingen risk att de nybyggda lokalerna blir för dyra? Ulrika Hallengren tonar ner risken och pekar på att det fortsatt finns ett kontorsutbud i mindre attraktiva lägen med lägre hyresnivåer.

– Det är viktigt att hyrorna utvecklas, annars kan man inte fortsätta investera. Det man möjligen kan komma att se är en större spridning. Jag tycker att det är bra att det finns ett utbud för den som vill betala lite mindre, säger hon och fortsätter:

– Men självklart, vi ser just nu fler bolag som har svårare att få ihop investeringskalkylerna, då blir det mindre nyproduktion.

Ola Nilsson

Wihlborgs har flera stora nybyggen på gång i västra Skåne, däribland ett par av bolagets största kontorsbyggen hittills. Men de […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Renstädat i Wihlborgs

  Wihlborgs befinner sig mycket nära toppen av sina räntekostnader. Samtidigt ser nedskrivningarna av fastighetsvärden ut att närma sig slutet. Det framgick när fastighetsbolaget med vd Ulrika Hallengren presenterade rapporten för andra kvartalet på måndagen.

 • Greg ber om mer pengar

  Malmöprofilen Greg Dingizians fastighetsbolag Doxa ber aktiemarknaden om 643 Mkr i en företrädesemission. Det är tredje gången bolaget tar in pengar på ett halvår och aktien störtdyker. Rapidus vet varför.

 • Snart invigs jätteladorna

  Den danska logistikjätten DSV lät bygga ett av Nordens största logistikcenter vid E6:an utanför Landskrona och nu har fastighetsbolaget Catena köpt centret. Så mycket värderas fastigheten till.

 • Kraftigt volymtapp i dagens rapportflod

  Börsbolagens rapporter för årets första kvartal strömmar in. Bland dagens rapporter går kurvorna åt olika håll: upp för fastighetsbolaget Wihlborgs och ned för fönsterbolaget Inwido.

 • Därför tar Doxa in ytterligare 200 Mkr

  Fastighetsbolaget Doxa gör en riktad nyemission på strax under 200 Mkr. Det är andra gången bolag tar in pengar på kort tid. Huvudägaren Greg Dingizian förklarar varför.

 • Motgång för Greg och Percy

  Fastighetsbolaget Doxa, med Greg Dingizian och Percy Nilsson bland huvudägarna, sänker ett tidigare kommunicerat helårsresultat för 2023 med en halv miljard kronor.

 • Danska arkitekter stänger i Malmö

  Arkitektfirmornas orderingång är en tidig konjuktursignal, men än ses ingen ljusning. Tvärtom, Danmarks största byrå Arkitema stänger sitt Malmökontor efter tunga förluster i Sverige.

 • Svenska arkitekter lider också

  Höga räntor och inflation har slagit hårt mot fastighetsbranschen och nybyggandet. Nedgången är kostsam för arkitekter på båda sidor om sundet. Rapidus har ringt runt till några arkitekfirmor som är aktiva i Skåne.

 • Utmanarna satsar sig ur fastighetskrisen

  Mitt i rådande kris för nybyggnadsmarknaden planerar fastighetsbolaget Easy Depot i Malmö för expansion och sätter igång ett nytt bygge.